Diverse

Seiful Apocalipsei, locul unde oamenii de știință conservă viitorul omenirii. Acum se vrea mutarea lui în afara planetei

Seiful Apocalipsei, locul unde oamenii de știință conservă viitorul omenirii. Acum se vrea mutarea lui în afara planetei
descopera.ro

Întrucât condițiile de pe Terra nu mai sunt sigure, cercetătorii au găsit locul ideal pentru conservarea “viitorului” omenirii.

Într-o zonă Arctică norvegiană, mai exact în Insula Spitsbergen, se află “Seiful Apocalipsei”. Acesta este, de fapt,  Seiful Global de semințe Svalbard, care, pentru a proteja rezervele de alimente ale lumii împotriva pierderii acestora în cazul unor dezastre, stochează duplicate de semințe în pungi de aluminiu etanșe.

Din cauza schimbărilor climatice, sistemul a fost deja inundat, astfel nemaifiind perfect.

În prezent, luând în considerare și acest aspect, Christopher Stott, directorul general al Lonestar, plănuiește ca datele umanității să fie stocate în tuburi de lavă subterane pe Lună.

În acest context, Stott, care este și fondatorul Lonestar a declarat:

  • „Este de neconceput pentru mine că ne păstrăm cele mai prețioase bunuri, cunoștințele și datele noastre, pe Pământ, unde declanșăm bombe”
  • „Trebuie să ne punem activele în afara planetei noastre, unde le putem păstra în siguranță”.

În aprilie 2022, echipa lui Stott a anunțat că a încheiat contracte pentru primele 2 misiuni, în cadrul cărora primul centru de date va fi amplasat pe Lună, scrie descopera.ro.

Într-un comunicat de presă, Stott a declarat:

  • „Trebuie să ne punem cunoștințele în afara planetei, unde sunt în siguranță”
  • „Datele sunt cea mai mare monedă de schimb creată de rasa umană”
  • „Depindem de ele pentru aproape tot ceea ce facem și sunt prea importante pentru noi, ca specie, pentru a le stoca în biosfera tot mai fragilă a Pământului. Cel mai mare satelit al Pământului, Luna noastră, reprezintă locul ideal pentru a stoca în siguranță viitorul nostru.”

Pentru a efectua un test inițial de software, Lonestar a aranjat un spațiu în cadrul misiunii IM-1 a Intuitive Machines (o misiune privată care va plasa un modul de aterizare pe Lună), stocând o cantitate mică de date pe modul de aterizare timp de 2 săptămâni.

Ulterior, Lonestar intenționează să „zboare cu prima lor încărcătură utilă completă de servicii de date pe misiunea IM-2 a Intuitive Machine până la polul lunar”, unde vor efectua teste de încărcare și descărcare.

Stott a dat răspuns la întrebarea „Ce se va întâmpla cu datele noastre de pe Terra?”

Scopul acestei acțiuni este acela ca viitoarele servere să stocheze informații pe care nu vrem să le pierdem, dar si să poată comunica cu Pământul.

De asemenea, el a adăugat:

  • „Dacă nu facem acest lucru, ce se va întâmpla cu datele noastre de pe Pământ?”
  • „Banca de semințe s-a inundat din cauza efectelor schimbărilor climatice. Este, de asemenea, susceptibilă de alte forme de distrugere, cum ar fi războiul sau atacurile cibernetice. Trebuie să avem un loc unde să ne păstrăm datele în siguranță”.

Stocarea datelor pe Lună nu este în atenția celor de la Lonestar

Trebuie precizat faptul că nu este pentru prima dată când oamenii de știință au propus stocarea pe Lună a unor “informații” importante despre Pământ.

Cu ce probleme se confruntă oamenii de știință și care ar fi soluția rezolvării lor

Există, totuși, și unele probleme, încă nerezolvate, legate de:

  • temperatura de pe Lună, care fluctuează de la 106°C în timpul zilei la -183°C pe timp de noapte,
  • faptul că Luna nu își protejează suprafața de radiațiile cosmice în același mod ca și atmosfera terestră.

În aceste condiții intervin tuburile de lavă, care asigură o temperatură stabilă și împiedică o serie de radiații să ajungă la serverele stocate pe Luna.

Deși scopul este diferit, această  idee este studiată și de către alte echipe de cercetare, în afara celor de la Lonestar.

Ca parte a programului NASA Artemis Moon, agenția spațială italiană, a însărcinat Thales Alenia Space să vină cu propuneri pentru centre de date pe Lună. O parte a programului Artemis constă în realizarea unei unei baze lunare pe termen lung pe  Lună  sau chiar permanent.