Diverse

Rar se vede așa ceva! Ce „cadou” a oferit o leoaică de la Zoo Târgu Mureș copiilor de ziua lor

Rar se vede așa ceva! Ce „cadou” a oferit o leoaică de la Zoo Târgu Mureș copiilor de ziua lor
newsmaker.ro/turnulsfatului.ro

De Ziua Internaţională a Copilului, o leoaică de la Grădina Zoologică din Târgu Mureş  le-a oferit tuturor vizitatorilor un “cadou” în direct

Miercuri, 01.06.2022, leoaica Jenny, în vârstă de 17 ani, găzduită de Grădina Zoologică din Târgu Mureş a adus pe lume doi pui.

Directorul Grădinii Zoologice din Târgu Mureş, Szantho Janos  a declarat presei următoarele :

„Leoaica a ales să rămână în centrul atenţiei şi se pare că este liniştită iar leul nu face decât să vegheze asupra lor de la distanţă şi să îi ofere protecţie pentru curioşi care încearcă să se apropie mai mult. Până în prezent au ieşit doi pui, dar nu este imposibil să se mai întâmple un miracol şi să mai dea naştere la încă doi sau trei pui. Probabil totul se datorează unei alimentaţii sănătoase şi locului liniştit unde se află amplasamentul lor natural”.

Acesta a arătat că sistemul olandez aplicat şi la Zoo Târgu Mureş oferă posibilitatea a animalelor să se retragă în mediul lor de siguranţă, însă leoaica a ales să rămână în padoc, transmite agerpres.ro

În Grădina Zoologică se aflau circa 2000 de vizitatori, în momentul naşterii celor doi pui. Numărul mare de vizitatori se datorează accesului gratuit de care au beneficiat copiii de ziua lor. Rar se vede o naștere de pui de lei în direct!

Locația și istoricul pe scurt al Grădinii Zoo din Târgu Mureș

Grădina Zoologică  se află în partea estică a oraşului, pe platoul Corneşti la 488 m deasupra Mării Negre şi la 197 m deasupra oraşului. Pădurea de stejar si carpen, numita „Pădurea Mare”, ofera conditii ideale pentru animalele grădinii.

Conform informațiilor furnizate pe zootirgumures.ro, la înfiinţare grădina avea o suprafaţa de 600-700 m2, care în 1965 s-a mărit la 20 hectare.

La deschiderea porţilor au fost numai zece animale:

În prezent sunt în jur de 750 de animale aparţinând la 150 de specii, atât de fauna locală, cât şi ceea exotică.
În decursul anilor, grădina s-a îmbogăţit cu mai multe pavilioane şi ţarcuri, care adăpostesc diferite specii de animale.
În anul 2007 a fost demarat proiectul „Reamenajarea şi modernizarea Grădinii Zoologice din Târgu-Mureş”, în valoare de 4,5 milioane de euro și cuprinde:
– mărirea suprafeţei grădinii de la 20 ha la 40 ha
– amenajarea unei semirezervaţie de 5 ha pentru urşi şi lupi
– amenajarea unei semirezervaţie pentru ierbivore europene de 10 ha
– construirea unei pavilion pentru feline
– construirea unei pavilion pentru păsări de baltă, cu reamenjarea lacului
– construirea unei pavilion african, pentru adăpostirea girafelor şi elefanţilor, precum şi amenajarea a câte un padoc de 1,5 ha pentru aceste animale.

Se poate spune că este cea mai frumoasă grădină zoologică din România, vizitată chiar și de un număr mare de turiști străini.