Actual

Armata ar putea deveni obligatorie! Probleme la nivelul siguranței naționale

Armata ar putea deveni obligatorie! Probleme la nivelul siguranței naționale
sursa foto romania TV

În actualul context de tensiune și conflict la nivel internațional, se pune din nou accentul pe capacitățile de apărare. Armata are rolul de a asigura siguranța la nivel național. Dar, Armata Română se confruntă cu o mare problemă. Numărul de rezerviști este extrem de scăzut, lucru care poate însemna un pericol pentru securitatea țării.

Pentru a atrage oameni în armată, statul a introdus posibilitatea de a veni în serviciu militar, pe funcția de rezervist. Dar, acest sistem a fost introdus târziu și a venit cu oferte neatractive pentru tine. Motiv pentru care, inițiativa nu a fost un succes. O posibilă rezolvare a lipsei de personal este reimplementarea armatei obligatorii.

Armata ar putea deveni obligatorie

Programul de recrutare în serviciul militar ca rezervist voluntar nu a avut succesul așteptat. Acesta a fost introdus destul de târziu, iar tinerii nu au fost atrași de oportunitățile oferite. Dar, Armata Română se confruntă cu un deficit mare de rezerviști. În acest sens, este posibil ca această problemă să fie rezolvată prin introducerea armatei obligatorii.

În România se reia dezbaterea pe tema reintroducerii serviciului militar obligatoriu. Se urmează un trend care se desfășoară în multe state. Ca urmare a conflictelor care au loc la nivel internațional.  Generalul în retragere Virgil Bălăceanu a fost comandant al brigăzii multinaționale din sud-estul Europei. Acesta afirmă că va fi nevoie de reintroducerea obligativității armatei din cauza numărului periculos de scăzut de rezerviști. Dacă rezervele armatei nu vor fi refăcute pe baza serviciului voluntar, această situație va fi pusă în practică.

2.000 de rezerviști voluntari

Numărul de rezerviști de care Armata Română dispune este extrem de mic. „La ora actuală noi avem sub 2.000 de rezervişti voluntari, Polonia are 38.000 de rezervişti“, a explicat Bălăceanu. Fostul comandant a explicat că un număr mare de soldați este un lucru vital pentru apărarea națională. Israel a mobilizat 300.000 de rezervişti, din aproape 500.000 pe care îi au, în actualul conflict.

Virgil Bălăceanu a explicat că nu există țară care să nu aibă o armată solidă pe timp de pace și să reziste conflictelor. Un exemplu oferit de expert este Ucraina. Care, conform acestuia, „nu ar fi rezistat dacă nu avea rezerva, care înseamnă completarea unităţilor“.

Trebuie luate măsuri

Potrivit acestuia, trebuie refăcute rezervelor în termen cât mai scurt. Fie prin rezerva voluntară, fie prin pregătirea celor care au urmat armata obligatorie. Dar, interesele politice nu permit acest lucru.

„E nevoie şi de pregătirea rezervei operaţionale, cei care au îndeplinit stagiul militar până în 2007. Toate aceste probleme sunt cuprinse, ca amendamente, la legea de pregătire a populaţiei pentru apărare. Întrebaţi-i şi dv. pe parlamentari de ce o lege care este absolut necesară privind refacerea rezervei armatei României încă circulă în procedură inter-instituţională de mai bine de doi ani, se fac 3 ani“ a explicat fostul comandant.

Serviciu militar de 4 luni

Legea la care se referă Bălăceanu introduce pregătirea obligatorie a rezerviștilor în diferite perioade. Astfel, cei care au făcut armata ar trebui să urmeze o pregătire timp de 4 luni. Rezerviștii vor primi o motivație financiară din partea statului.

„Legea introduce serviciul militar soldat în termen, 4 luni şi cu motivaţii financiare. (…) O asemenea decizie nu poate fi amânată în perspectiva următorilor cinci ani. Credeţi că vom avea vreun partid politic care în programul electoral să pună problema reintroducerii serviciului militar obligatoriu? Exclud o asemenea posibilitate, pentru că ar însemna un dezastru la alegeri“ a spus fostul comandant, conform Adevărul .