Diverse

Așa miroase moartea în pădurea de pini din Izium. Detalii înfiorătoare despre ucrainienii îngropați de ruși

Așa miroase moartea în pădurea de pini din Izium. Detalii înfiorătoare despre ucrainienii îngropați  de ruși
foto: digi24

Potrivit Ministerului ucrainean al Apărării, aproape 450 de cadavre, unele cu urme de tortură, au fost descoperite într-un cimitir ascuns de ruși în pădurea de pini din Izium. Anchetatorii sunt șocați de ceea ce văd, iar americanii au promis că vor ajuta ca cei care au făcut asemenea lucruri, să fie pedepsiți.

Cu câtva zile în urmă, au fost găsite aproape 440 de morminte în Izium. Potrivit lui Volodimir Zelenski, care a acuzat Rusia de „cruzime și terorism”, unele dintre acestea aveau „urme de tortură”. Acest oraș, care se află la granița dintre Harkov și Donețk, a fost ținta unor atacuri intense ale artileriei lui Putin.

În marea lor majoritate, mormintele sunt individuale

După cinci luni de ocupație, ucraienii au reușit sâmbăta trecută să preia din nou controlul asupra orașului. Conform informațiilor oferite de CNN, saci cu cadavre au fost urcate într-un camion frigorific.  Investigațiile care au început urmează să scoată la iveală momentul în care acești oameni au murit. În marea lor majoritate, mormintele sunt individuale, au cruci de lemn, unele cu nume și numere scrise de mână.

Conform declarațiilor unui anchetator a fost găsită și o groapă comună unde s-au descoperit 17 suflete trecute la Domnul. „Aici sunt cadavrele ale civililor, iar mai departe ale militarilor. Peste 20 de cadavre au fost examinate și trimise pentru investigații suplimentare”, a declarat Igor Garmash, anchetator aflat la fața locului pentru CNN.

„Mâinile lor au fost legate… au fost uciși de la mică distanță”

Centrul pentru Comunicații Strategice al Ucrainei a precizat și că unele dintre morminte sunt „recente”. „Este o familie tânără… Tatăl s-a născut în 1988, soția s-a născut în 1991, fiica lor mică s-a născut în 2016. (…) De asemenea, am văzut aici o înmormântare în masă a militarilor armatei ucrainene.

Modul în care au fost îngropați – veți vedea dovezi că mâinile lor au fost legate… au fost uciși de la mică distanță”, a menționat Dmitro Lubinets, comisar pentru Drepturile Omului în Ucraina, într-o declarație video.

Ce au ordonat rușii

Tulburătoare sunt și declarațiile Tamarei Volodimirovna, care conduce o casă funerară din Izium. Aceasta a mărturisit pentru The Guardian, că rușii i-au ordonat să scrie numere în loc de nume, apoi să noteze totul într-un jurnal. Ea a mai spus că în timpul atacului asupra Izium, au fost uciși în primăvară cel puțin 100 de persoane, printre care și 20 de copii care nu au mai reușit să ajungă în adăpostul anti-aerian. „A fost o catastrofă”, a concretizat Volodimirovna.

Americanii vor să se facă dreptate

Pentru a reuși să găsească vinovații, Națiunile Unite au anunțat că vor trimite o echipă la Izium. La rândul său, Administrația Biden a precizat că va ajuta ucrainienii ca cei care au făcut asemenea atrocități să plătească. Nici Emmanuel Macron, președintele Franței, nu a rezistat și a scris pe Twitter că autorii vor trebui să răspundă pentru ceea ce au făcut, pentru că nu există pace fără dreptate.