Social

ASF anunță o creștere semnificativă a fondului de pensii private!

vouchere-620-lei
sursa foto arhiva companiei

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a comunicat că, la sfârșitul lunii septembrie, activele fondurilor de pensii private obligatorii au atins suma de 117,18 miliarde lei. S-a marcat o creștere semnificativă de 32,1% în comparație cu aceeași perioadă din 2022.

„Investiţiile fondurilor de pensii administrate privat s-au realizat într-un procent de 93% în active româneşti, majoritatea fiind denominate în lei. O mare parte a instrumentelor româneşti sunt reprezentate de titluri de stat sau acţiuni listate la BVB.”, a precizat ASF.

Contribuțiile înregistrate în luna septembrie au atins valoarea de 1,07 miliarde lei. Valoarea medie a contribuției a fost de 266 de lei.

La finalul lunii septembrie, titlurile de stat au deținut cea mai mare pondere în portofoliul activelor, totalizând 75,507 miliarde de lei, reprezentând 64,4%. Pe locul doi s-au situat acțiunile, cu un total de 27,268 miliarde de lei (23,3%). Poziția a treia a fost ocupată de obligațiunile corporative, cu 5,964 miliarde de lei, echivalentul a 5,1% din totalul activelor.

Numărul de participanți la fondurile de pensii private obligatorii în septembrie a fost de aproximativ 8 milioane, conform informațiilor Agerpres.