Economic

Atenție! Care este ultimul termen pentru preschimbarea contractelor la energie electrică

Atenție! Care este ultimul termen pentru preschimbarea contractelor la energie electrică

Atenție!  Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a anunțat care este ultimul termen pentru preschimbarea contractelor la energie electrică.

Consumatorii casnici pot încheia contracte de furnizare a energiei pe piaţa concurenţială până la sfârșitul lunii martie, au declarat pentru Agerpres, reprezentanții Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie.

Începând de la 1 ianuarie 2021, piaţa de electricitate a devenit complet liberalizată. Așadar, românii nu mai plătesc preţuri stabilite de ANRE, ci trebuie să compare şi să-şi aleagă de pe piața liberă oferta care li se potriveşte cel mai bine.

Liberalizarea înseamnă că preţurile nu vor mai fi reglementate, iar furnizorii vor achiziţiona toată cantitatea de energie de pe bursă.

În acest context, cei şase milioane de consumatori care au rămas în piaţa reglementată au două posibilităţi: fie nu fac nimic, rămân cu vechile contracte şi plătesc automat preţuri numite „de serviciu universal”, care vor fi mai mari cu 13-26%, fie încheie alte contracte în piaţa liberă (concurenţială).

Prețul din noile contracte se va aplica de la 1 ianuarie

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) prelungeşte până la 31 martie 2021 perioada în care consumatorii casnici pot încheia contracte de furnizare pe piaţa reglementată.

Termenul a fost prelungit cu încă două luni

„Este vorba despre perioada în care consumatorii casnici pot încheia contracte pe piaţa concurenţială cu furnizorul lor, care se prelungeşte până la 31 martie, urmând ca acel preţ din oferta concurenţială să se aplice cu data de 1 ianuarie. Până acum, acest termen era 1 februarie, iar propunerea este de a prelungi cu încă două luni pentru a da timp atât consumatorilor să ia această decizie, cât şi furnizorilor, pentru că, dacă au într-o lună un volum foarte mare de consumatori de gestionat, practic nu vor putea procesa un număr atât de mare de solicitări. Planul este ca pe 15 ianuarie să aprobăm această propunere în Comitetul de reglementare”, a spus Bege.