Diverse

Atenție! Statul dă 250 de lei, dar dacă vinzi voucherului social riști o amendă de 5.000 de lei

Atenție! Statul dă 250 de lei, dar dacă vinzi voucherului social riști o amendă de 5.000 de lei
Foto: oradesibiu

Mai mult de două milioane și jumătate de români urmează să primească vouchere sociale, iar autorităţile se aşteaptă ca numărul acestora să crească. Statistică tristă, dar și alarmantă, în același timp. Oficialitățile române au luat în calcul și faptul că unii, ingenioși din fire, vor fi tentați să vândă cardul, motiv pentru care s-au găsit niște amenzi deosebit de piperate, de domeniul irealului.

Atenție! Statul dă 250 de lei, dar pentru tentativa de vânzare a voucherului social este prevăzută o amendă de 5 mii de lei

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) începe, din 1 iunie a.c., procesul de emitere, distribuire şi încărcare a voucherelor sociale, oferite prin programul guvernamental ”Sprijin pentru România”. Tichetele cu valoare nominală de câte 250 lei sunt destinate persoanelor aflate în situaţii de deprivare materială sau risc de sărăcie.

Amenda pentru tentativa de vânzare a cardului este de 5.000 de lei, a spus ministrul.

Unul din subiectele de negociere cu Comisia Europeană a fost ca pe viitor şi pentru păturile sociale care vor fi cele mai afectate de rata inflaţiei, şi în funcţie de cum va evolua rata de sărăcie extremă la nivelul României, să putem să acordăm facilităţi, dacă decizia aceasta va fi luată în coaliţie, până la sfârşitul anului 2027. Este un lucru bun. Este un fel de rezervă pe care o avem pentru viitor. Avem această procedură de negociere cu Comisia Europeană, la fondurile europene condiţia este să atingem obiectivele care sunt fixate prin fondurile care ne sunt alocate, respectiv să ţintim pătura cea mai săracă care se află în dificultate şi care poate să beneficieze în continuare de aceste facilităţi”, a mai afirmat Boloş.

Potrivit ministrului, 2.581.000 de persoane vor primi astfel de vouchere sociale, iar autorităţile se aşteaptă ca numărul acestora să crească.

Foarte mulţi şi numărul acesta al beneficiarilor, din câte se pare, este într-o continuă creştere, din păcate pentru România ne aşteptăm ca în perioadele următoare, cum am spus şi cum am pus această rezervă în negocierea cu Comisia Europeană, numărul beneficiarilor să crească. Noi suntem atenţi la fenomenul acesta care afectează marea masă a oamenilor şi să putem să-i sprijinim pe oameni. Perioada care urmează nu pare a fi una foarte simplă”, a mai spus Boloș.

Cardurile cu vouchere sociale, care vor fi primite prin Poşta Română, vor avea un cod PIN și nu sunt transmisibile, a mai spus Boloș.

Noi periodic îl încărcăm după distribuire. Avem patru tranşe pe care urmează să le încărcăm pe aceste carduri”, a explicat ministrul marţi seară, la Antena 3.

Cine poate primi tichetele/voucherele sociale

 • Pensionarii și persoanele, indiferent dacă sunt copii sau adulți, cu handicap (grav, accentuat sau mediu) cu venituri mai mici sau egale cu 1.500 de lei, familiile cu cel puțin doi copii în întreținere care au, pe membru de familie, venituri nete mai mici sau egale cu 600 de lei, familiile monoparentale care au venituri nete mai mici sau egale cu 600 de lei, familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condițiile Legii nr. 416/2001, persoanele fără adăpost.

Cine poate primi mai mult de un tichet

 • Anumite familii vor putea primi mai multe tichete sociale pentru alimente de bază și mese calde. Este vorba despre cele care se încadrează într-una dintre categoriile amintite și care includ și pensionari sau persoane cu dizabilități cu venituri reduse.

Atenție!

 • Beneficiarii vor fi identificați de autorități, urmând să primească ajutorul pentru mâncare prin poștă, la domiciliu. Doar familiile cu copii care nu beneficiază de alocație pentru susținerea familiei vor trebui să depună o cerere la primăria de domiciliu pentru a primi tichetele sociale pentru mâncare.

Alte informații utile

 • Banii pot fi utilizați în termen de maxim 12 luni de la data fiecărei alimentări.
 • Nu se pot retrage bani de pe aceste tichete și nu pot fi schimbate în bani.
 • Tichetele sociale pe suport electronic pot fi utilizate doar pe teritoriul României, în termenul de valabilitate și numai pentru achiziționarea de produse alimentare și de mese calde.
 • Nu se primește rest în bani la folosirea tichetelor sociale.
 • Beneficiarul poate utiliza tichetele sociale pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde numai în rețeaua unităților afiliate, pe baza actului de identitate.
 • Sumele nu se impozitează și nu reprezintă bază de calcul pentru stabilirea contribuțiilor de asigurări sociale de stat, asigurări sociale de sănătate sau contribuția asiguratorie pentru muncă și nici nu sunt supuse executării silite.

Cine nu va avea acces la tichete/vouchere sociale

 • Nu beneficiază de tichetele sociale acordate de guvern persoanele care aparţin categoriilor de beneficiari, de mai sus, care la data acordării sprijinului se află în perioada de satisfacere a stagiului militar, execută pedepse privative de libertate, au domiciliul sau reședința în străinătate, beneficiază de servicii sociale în regim rezidențial, publice sau private.
 • Potrivit OUG 63/2022, “sunt exceptate de la acordarea sprijinului material persoanele (…) care la data acordării sprijinului nu au domiciliul în România sau care nu fac dovada că locuiesc în România, potrivit legii, precum și persoanele care execută pedepse privative de libertate ori beneficiază de servicii sociale în regim rezidențial, publice sau private”.

Potrivit ministrului de resort, fiecare beneficiar va primi un card, asemenea celor bancare, suma putând fi folosită pentru cumpărarea de alimente, în peste 24.000 de magazine.

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, a anunțat tot marți, 31 mai a.c., că autorităţile române poartă discuţii cu oficialii Comisiei Europene pentru ca persoanele aflate în situaţii financiare dificile să primească voucherele cu ajutorul de la stat până în anul 2027.