Economic

Au fost îngețate prețurile prin Ordonanța militatră 4

Au fost îngețate prețurile prin Ordonanța militatră. Ministrul de interne  subliniat că sunt măsuri restrictive necesare, poate cele mai dure din ultimii 10 ani, care se vor relaxa sau ridica doar după ce se va diminua răspândirea virisului. Prețurile la utilități și la combustibil nu mai pot fi majorate, una dintre prevederile Ordonanței Militare nr. 4

Au fost îngețate prețurile

Prețurile la utilități și la combustibil nu mai pot fi majorate pe perioada stării de urgență – este una dintre prevederile Ordonanței Militare numărul 4 prezentată aseară la Ministerul de Interne, iar personalul esențial din energie va fi izolat la locul de muncă.

Prețurile la energie, la celelalte utilități și la carburanți au fost plafonate la nivelul de ieri. Singura modificare acceptată pe perioada stării de urgență va fi cea de scădere, a precizat ministrul de interne, Marcel Vela.

”În perioada stării de urgenţă, preţurile la energie electriă şi termică, la gaze naturale, alimentarea cu apă, salubritate şi carburanţi nu mai pot fi majorate peste nivelul practicat la data emiterii prezentei ordonanţe militare. Aceste preţuri pot doar să scadă – în funcţie de cerere şi ofertă.” a precizat Marcel Vela

Noua Ordonanță Militară are prevederi și pentru sistemul energetic național, care instituie pentru o perioadă stabilită de angajatori măsuri de izolare preventinvă la locul de muncă sau în zone special dedicate pentru personalul care ocupă funcții esențiale.

Documentul vine cu noi măsuri și în ceea ce privește circulația personaelor care au peste 65 de ani. Acestea vor putea ieși din casă oricând – pentru nevoi medicale, însă fără a folosi mijloacele de transport în comun.

Marcel Vela: ”Am permis deplasarea în afara locuinței sau a gospodăriei și în intervalul orar 20:00- 21:00 pentru a asigura nevoile animalelor de companie sau domestice. Am clarificat condițiile în care pot fi sprijinite de către operatorii economici, astfel încât în intervalul cuprins între orele 11:00 și 13:00 să faciliteze cu prioritate accesul persoanelor de peste 65 de ani în aceste spații comerciale.

Sunt impune noi sancțiuni pentru cei care nu respectă condițiile de izolare sau carantină. Vor fi obligați să plătească cheltuielile pentru o perioadă suplimentară de carantină de 14 zile, iar o altă prevedere stabilește că spațiile comune de la blocuri trebuie prevăzute cu soluții dezinfectante.

Ordonanța Militară numărul 4 a fost deja publicată în Monitorul Oficial.