Diverse

Au găsit embrioni de dinozaur într-un cuib cu ouă descoperit în China. „Cel puțin două dintre ouă conțin embrioni identificabili”

Au găsit embrioni de dinozaur într-un cuib cu ouă descoperit în China. „Cel puțin două dintre ouă conțin embrioni identificabili”
interestingengineering.com

În toată lumea, pot fi găsite ouă de dinozaur, dar cele care poartă embrioni de dinozaur sunt extrem de neobișnuite. Iar, acest lucru limitează foarte mult înțelegerea noastră despre dezvoltarea dinozaurilor, motiv pentru care există atât de multe mistere pe care paleontologii trebuie să le deslușească.

 Cercetătorii chinezi au descoperit embrioni de dinozaur

În acest sens, o nouă fosilă de embrioni de dinozaur, care a fost descoperită în provincia Jiangxi, din sudul Chinei, ar putea ajuta la acest lucru.

În data de  08.05.2022, oamenii de știință de la Muzeul de Știință și Tehnologie Fujian și de la Universitatea de Geoștiințe din China, împreună cu alți experți din China și Canada, au dezvăluit descoperirea într-un studiu publicat în revista BMC Ecology and Evolution.

Se presupune că fosila aparține dinozaurilor cu cioc de rață

Cercetătorii, pe baza caracteristicilor sale, cred că fosila aparține speciei Hadrosaurus, cunoscută și sub numele de dinozauri cu cioc de rață. Acesta este un tip de dinozaur erbivor gigant, care a trăit spre sfârșitul epocii dinozaurilor și, deși nu este prima dată când un astfel de embrion este descoperit, bebelușul Ying este de departe cel mai bine conservat de până acum.

Cercetătorii au scris că un cuib de ouă de dinozaur subsferice a fost descoperit recent în timpul exploatării pentru un proiect de construcție în gresia roșie din Cretacicul superior (Formația Hekou) din bazinul Ganzhou, provincia Jiangxi, China.

În acest sens, oamenii de știință au scris în studiul lor: „Cel puțin două dintre ouă conțin embrioni de hadrosauroid identificabili, descriși aici pentru prima dată”.

Embrionul de aproximativ nouă cm în diametru

Specimenul descoperit a fost numit de către Yingliang Stone Natural History Museum din provincia Fujian din China de Est, unde se află în prezent embrionul, „Bebeluşul Ying”, iar oul este un elipsoid cu un diametru de aproximativ nouă centimetri.

Iar, una dintre cele mai importante informații noi pe care le oferă această descoperire despre dezvoltarea dinozaurilor este că dimensiunea mică atât a oului, cât și a embrionului implică faptul că dinozaurii cu cioc de rață aveau ouă mici și o dezvoltare tardivă a corpului ca o caracteristică primordială.

2021, anul în care au fost făcute alte descoperiri

Aceeași echipă a descoperit, în decembrie 2021, mai multe fosile de embrioni, inclusiv o fosilă de embrioni de oviraptorozaur. Iar, pe măsură ce cercetătorii examinează în continuare fosilele de embrioni, care sunt descoperiri incredibil de rare, deoarece majoritatea se estompează în interiorul cojilor de ouă, ei ar putea oferi informații valoroase pentru studiul dezvoltării reproductive, al comportamentului, al evoluției și al paleoecologiei dinozaurilor, care au dispărut în urmă cu aproximativ 66 de milioane, citează interestingengineering.com.