International

Austriecii vor acţionariat majoritar la OMV. Cine vrea naţionalizarea companiei

Austriecii vor acţionariat majoritar la OMV. Cine vrea naţionalizarea companiei

Austriecii îşi vor compania petrolieră OMV înapoi. Vor acţionariat majoritar. Viceguvernatorul landului Austria Inferioară, Franz Schnabl, liderul regional al partidului SPÖ (social-democrat), a cerut ca Austria să se străduiască să obțină din nou o participație majoritară la OMV. El a prezentat un plan în trei puncte pentru o plafonare a prețului la carburanți, care include și „ieșirea acționarilor” din compania petrolieră, notează publicația austriacă Kurier.

Austriecii vor acţionariat majoritar la OMV. Cine vrea naţionalizarea companiei

Liderul SPÖ a justificat cererea prin faptul că transferurile lunare de miliarde de la automobiliști către șeicii petrolului și alți acționari ai OMV duc la sărăcirea treptată a Austriei.

„Compania petrolieră este proprietatea comună a austriecilor, care în cele din urmă trebuie să se exprime din nou în situația majoritară. OMV trebuie să asigure din nou în primul rând mandatul de aprovizionare pentru compatrioți”, a afirmat acesta.

FOTO: ranzschnabl.at

Schnabl a subliniat că, deși compania și-a dublat vânzările și profiturile și a câștigat aproape 2,5 miliarde de euro, austriecii nu-și mai pot permite să cumpere combustibil. Cu programul în trei puncte prezentat, prețurile ar putea fi reduse imediat.

„Martin Kocher trebuie să plafoneze prețul combustibilului”, i-a spus Schnabl ministrului economiei din Austria. Nu în ultimul rând, este „indecent” ca OMV și alte companii petroliere „să câștige miliarde în timp ce austriecii sunt sărăciți”. Profiturile excedentare din perioada de criză ar trebui să se întoarcă la populație.

Ideea pare simplă. Cu toate acestea, subiectul este mult prea complex

Indra Collini, purtătoarea de cuvânt a partidului NEOS în Austria Inferioară, nu este de acord cu ideea lui Franz Schnabl (SPÖ), „de a naționaliza OMV din cauza prețurilor mari la carburanți, nu avem nimic de câștigat. Ideea pare simplă. Cu toate acestea, subiectul este mult prea complex pentru a funcționa în acest fel. Simplul fapt că Republica cheltuiește miliarde din banii din impozite pentru achiziționarea de acțiuni arată cât de iluzorie este această abordare”, a declarat Collini într-o emisiune. Cetățenii, în special gospodăriile cu venituri mici, au nevoie de „ajutor rapid și fără birocrație”, a mai precizat aceasta.

Declaraţiile viceprefectul landului Austria Inferioară, Franz Schnabl, fost ge­neral de poliţie, liderul regional al partidului social democrat SPO şi politician controversat sunt puse pe seama faptului că se află în cam­panie electorală. „Afară“ cu acţionarii, susţine el în toată această perioadă.