Diverse

Avioanele de spionaj americane par să monitorizeze o enclavă rusă din Europa

Avioanele de spionaj americane par să monitorizeze o enclavă rusă din Europa

Armata americană pare să intensifice supravegherea aeriană a unui teritoriu rusesc din Europa, semnalând că sunt îngrijorați de posibila decizie a Rusiei de a instala arme nucleare în Ucraina, așa cum au avertizat liderii de la Moscova.

Potrivit unui site de urmărire a zborurilor, miercuri, un avion american de supraveghere, Boeing RC-135, a plecat de la o bază din Marea Britanie și a efectuat un zbor în jurul Kaliningradului, un teritoriu rusesc situat de-a lungul Mării Baltice care a fost anexat după cel de-al Doilea Război Mondial. Acesta a fost cel puțin al treilea zbor de acest fel efectuat în ultima săptămână.

Locuită de aproape 500.000 de persoane, este denumită uneori „portavionul de nescufundat al Rusiei”, deoarece este situată între Polonia și Lituania, oferind în esență Kremlinului o bază operațională avansată pe teritoriul NATO.

În 2018, Rusia a efectuat o „renovare majoră” a unei instalații active de depozitare a armelor nucleare din Kaliningrad, la aproximativ 50 de kilometri de Polonia, potrivit lui Hans Kristensen, expert în arme nucleare la Federation of American Scientists.

Comandamentul european al Forțelor Aeriene ale SUA nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii. Potrivit unei fișe informative militare, RC-135V/W oferă „capacități de colectare, analiză și diseminare a informațiilor în timp real la fața locului”, echipajul său – de până la 30 de persoane – fiind capabil să „detecteze, să identifice și să geolocalizeze semnale din întregul spectru electromagnetic”.

Aram Shabanian, expert în colectarea de informații la New Lines Institute din Washington, DC, a declarat că zborurile din jurul Kaliningradului sunt oarecum neobișnuite, dar nu sunt „revoluționare sau alarmante”. Ceea ce sugerează, a declarat el pentru Insider, este că există „un interes sporit pentru mișcările militare rusești din partea factorilor de decizie la nivel înalt din Statele Unite”.

„Acest lucru se întâmplă într-un moment în care, din câte pot constata, ne aflăm în cel mai apropiat punct de un război nuclear de la 1983 încoace”, a adăugat el, referindu-se la un incident în care un sistem radar sovietic de avertizare anticipată a raportat în mod fals un atac nuclear american în curs de desfășurare.

Semnalele de alarmă

Politico a relatat în această săptămână că SUA și aliații săi sunt din ce în ce mai îngrijorați, menționând că agențiile de informații occidentale „își intensifică eforturile pentru a detecta orice mișcări militare rusești sau comunicări care ar putea semnala faptul că Vladimir Putin a ordonat folosirea armelor nucleare în Ucraina”, citând cinci actuali și foști oficiali americani.

De când a ordonat invazia Ucrainei, liderul rus a lăsat de mai multe ori să se înțeleagă că ar putea folosi arme nucleare, inclusiv într-un discurs din 21 septembrie în care a anunțat un proiect militar în care a avertizat că astfel de amenințări „nu sunt [făcute] la cacealma”.

„Dacă integritatea teritorială a țării noastre va fi amenințată, vom folosi cu siguranță toate mijloacele pe care le avem la dispoziție pentru a proteja Rusia și poporul nostru”, a declarat Putin.

Vorbind pentru CNN, fostul ofițer CIA Robert Baer a avertizat că Putin, temându-se pentru viitorul regimului său în urma eșecurilor majore din Ucraina, ar putea fi tentat să facă ceea ce până acum era de neconceput.

„Șansele ca el să folosească arme nucleare – cel puțin arme nucleare tactice – cresc pe zi ce trece”, a spus Baer.