Actual International

De ce președintele Biden ia în serios amenințarea lui Putin privind utilizarea armelor nucleare. Motivație argumentată la ONU

De ce președintele Biden ia în serios amenințarea lui Putin privind utilizarea armelor nucleare. Motivație argumentată la ONU

Reacția președintelui american Joe Biden nu s-a lăsat mult așteptată. Prima declarație oficială a Statelor Unite a fost transmisă miercuri, 21 septembrie de către un purtător de cuvânt al Casei Albe, citat de AFP. America a declarat oficial că ”ia în serios” ameninţarea lui Vladimir Putin de a recurge la arma nucleară în războiul rus din Ucraina,

De ce președintele Biden ia în serios amenințarea lui Putin privind utilizarea armelor nucleare. Motivație argumentată la ONU

În cadrul discursului de la Adunarea Generală a Națiunilor Unite, președintele american Joe Biden a reacționat dur privind ultimele declarații ale lui Putin care a pus Rusia, dar și întreaga lume în alertă maximă.

Biden a spus, în acest context, că Statele Unite sunt decise să apere democrația în toată lumea. Iată ce a declarat, public, în fața națiunilor, președintele Americii:

„Chiar azi, Putin a amenințat nuclear Europa. Acum Rusia îți dorește ca mai mulți soldați să servească țara, să organizeze referendumuri care violează clar reglementările și Carta ONU. Putin spune că trebuia să acționeze pentru că Rusia era amenințată, dar nu este adevărat, nimeni nu a amenințat Rusia.

Vedem atacuri asupra școlilor, spitalelor, asupra culturii și istoriei ucrainene. Am găsit morminte în masă în Izium, cadavre care purtau semne ale torturii. Prin război se încalcă dreptul Ucrainei de a exista. Ne-am adunat pentru a condamna acțiunile Rusiei în Ucraina. Mai mult de 125 de miliarde de dolari au fost dați Ucrainei. Peste 40 de țări prezente astăzi aici au contribuit cu miliarde de dolari pentru a ajuta Ucraina.

Am ales libertatea, independența, principiile. Suntem aproape de Ucraina, susținem Ucraina. SUA vor ca acest război să se termine în mod corect. Nu poți să iei cu forța teritoriul unei țări. Singura care nu acceptă acest lucru este Rusia.”

Să ne asigurăm că nicio țară nu poate folosi energia drept armă

În același context, Biden a cerut lumii întregi să fie solidară cu Ucraina. „Să fim clari, sancțiunile noastre permit în mod explicit Rusiei abilitatea de a exporta fertilizator și alimente. Doar Rusia poate pune capăt sancțiunilor. Credem ferm în nevoia de a hrăni populația lumii.

Cerem tuturor țărilor să renunțe la restricțiile pe exporturile de alimente. Nimic nu contează dacă părinții nu-și pot hrăni copiii. Trebuie să ne asigurăm că nicio țară nu poate folosi energia drept armă”, a ținut să precizeze președintele SUA.

Liderii mondiali au făcut declarații la Adunarea Generală a ONU de la New York, toți militând in corpore pentru pacea planetară și desigur, pentru încetarea oricăror forme de violență, inclusiv a războiului.

”Aceasta este o retorică iresponsabilă din partea unei puteri nucleare”, denunţă și John Kirby, unul dintre purtătorii de cuvânt ai Consiliului Naţional de Securitate (NSC), într-un interviu acordat postului american ABC News.

”Le monitorizăm cât mai bine putem poziţia strategică, în aşa fel încât să ne-o schimbăm pe a noastră, în cazul în care este nevoie. Nimic nu spune, actualmente, că acest lucru ar fi necesar”, a adăugat reprezentantul de la Casa Albă, citat de media.