Lifestyle

Băutura națională a Japoniei se servește într-un mod cu adevărat special

Băutura națională a Japoniei se servește într-un mod cu adevărat special
webmagazine.com

Saké este o băutură alcoolică japoneză, de culoare deschisă, necarbogazoasă, cu o aromă dulce, cu un conținut alcoolic de 14 până la 16%, făcută din orez fermentat.

Saké este considerat, uneori, în mod eronat, un vin, având în vedere aspectul său și conținutul alcoolic.

Dar, saké este făcut printr-un proces numit „fermentație paralelă multiplă”, prin care amidonul orezului este transformat în zahăr, fiind urmat de conversia în alcool. Iar în urma procesului, dimensiunea bobului de orez este redusă cu până la 70%.

Producția începe cu kome-koji, un preparat de orez fiert la aburi și koji (Aspergillus oryzae), o ciupercă care transformă amidonul de orez în zaharuri fermentabile.

Aspergillus oryzae (Koji) este amestecat cu apă și orez proaspăt fiert la aburi, în mod tradițional manual, iar apoi este înfășurat într-o pătură și incubat pentru a forma un material dulce și sfărâmicios. Apoi, acesta este pus într-o cuvă cu mai mult orez și apă.

Amestecul, lăsat să fermenteze timp de aproximativ patru săptămâni cu drojdie de sake (Saccharomyces cerevisiae), devine moto, cu un conținut alcoolic de aproximativ 11%.

Mai mult koji, orez fiert la aburi și apă sunt adăugate la cuvă, iar astfel începe a doua fermentare, care durează aproximativ șapte zile. Sake este cel mai bun atunci când este consumat la mai puțin de un an de la îmbuteliere.

În timpul acestui proces, boabele rămân într-o singură cuvă, fapt ce distinge fermentarea pentru sake de procesele de fermentare pentru alte tipuri de alcool, inclusiv berea.

După încă o săptămână, sake este filtrat, pasteurizat și îmbuteliat. Alcoolul poate fi adăugat până la nivelul dorit.

Sake este servit în Japonia (acolo unde e băutura națională) într-un mod cu adevărat special

Băutura, înainte de a fi servită, se încălzește într-o sticlă mică de ceramică sau porțelan numită tokkuri.

De obicei, sake este sorbită dintr-o ceașcă mică de porțelan numită sakazuki.

Un sake de calitate premium, care are o aromă delicată, se servește rece sau cu gheață.

De când se fabrică sake

După introducerea cultivării orezului în Japonia în secolul III î.Hr., la scurt timp a început și fabricarea de sake. Iar prima mențiune scrisă referitoare la sake datează din secolul III e.n.. De asemenea, prima referire la fabricarea sake datează din secolul al VIII-lea.

În Japonia antică, sake a fost produs în principal la curtea imperială și la temple, dar, începând cu secolul XII, populația generală a început să producă sake.

Dar când a devenit mult mai comun sake cu adaos de alcool

Procesul modern de fabricare de sake fusese aproape perfecționat la începutul secolului al XVI-lea.  Dar, deficitul de orez din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial a determinat producătorii să adauge alcool distilat la amestecul de orez, ceea ce a avut efectul neintenționat de a crește semnificativ producția de sake. Prin urmare, acest fapt le-a permis producătorilor să facă față mai ușor cererii. Apoi, sake produs cu adaos de alcool a devenit mult mai comun.

Sake, băutura pentru kami (zeii) din Shintō (religia indigenă japoneză), este consumată la festivaluri, fiind inclusă în ofrandele pentru kami.

La nunțile tipice Shintō, cuplul desfășoară o ceremonie de băut sake din pahare de lac, scrie britannica.com.