Categories: Lifestyle

Băutura națională a Japoniei se servește într-un mod cu adevărat special

Saké este o băutură alcoolică japoneză, de culoare deschisă, necarbogazoasă, cu o aromă dulce, cu un conținut alcoolic de 14 până la 16%, făcută din orez fermentat.

Saké este considerat, uneori, în mod eronat, un vin, având în vedere aspectul său și conținutul alcoolic.

Dar, saké este făcut printr-un proces numit „fermentație paralelă multiplă”, prin care amidonul orezului este transformat în zahăr, fiind urmat de conversia în alcool. Iar în urma procesului, dimensiunea bobului de orez este redusă cu până la 70%.

Producția începe cu kome-koji, un preparat de orez fiert la aburi și koji (Aspergillus oryzae), o ciupercă care transformă amidonul de orez în zaharuri fermentabile.

Aspergillus oryzae (Koji) este amestecat cu apă și orez proaspăt fiert la aburi, în mod tradițional manual, iar apoi este înfășurat într-o pătură și incubat pentru a forma un material dulce și sfărâmicios. Apoi, acesta este pus într-o cuvă cu mai mult orez și apă.

Amestecul, lăsat să fermenteze timp de aproximativ patru săptămâni cu drojdie de sake (Saccharomyces cerevisiae), devine moto, cu un conținut alcoolic de aproximativ 11%.

Mai mult koji, orez fiert la aburi și apă sunt adăugate la cuvă, iar astfel începe a doua fermentare, care durează aproximativ șapte zile. Sake este cel mai bun atunci când este consumat la mai puțin de un an de la îmbuteliere.

În timpul acestui proces, boabele rămân într-o singură cuvă, fapt ce distinge fermentarea pentru sake de procesele de fermentare pentru alte tipuri de alcool, inclusiv berea.

După încă o săptămână, sake este filtrat, pasteurizat și îmbuteliat. Alcoolul poate fi adăugat până la nivelul dorit.

Sake este servit în Japonia (acolo unde e băutura națională) într-un mod cu adevărat special

Băutura, înainte de a fi servită, se încălzește într-o sticlă mică de ceramică sau porțelan numită tokkuri.

De obicei, sake este sorbită dintr-o ceașcă mică de porțelan numită sakazuki.

Un sake de calitate premium, care are o aromă delicată, se servește rece sau cu gheață.

De când se fabrică sake

După introducerea cultivării orezului în Japonia în secolul III î.Hr., la scurt timp a început și fabricarea de sake. Iar prima mențiune scrisă referitoare la sake datează din secolul III e.n.. De asemenea, prima referire la fabricarea sake datează din secolul al VIII-lea.

În Japonia antică, sake a fost produs în principal la curtea imperială și la temple, dar, începând cu secolul XII, populația generală a început să producă sake.

Dar când a devenit mult mai comun sake cu adaos de alcool

Procesul modern de fabricare de sake fusese aproape perfecționat la începutul secolului al XVI-lea.  Dar, deficitul de orez din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial a determinat producătorii să adauge alcool distilat la amestecul de orez, ceea ce a avut efectul neintenționat de a crește semnificativ producția de sake. Prin urmare, acest fapt le-a permis producătorilor să facă față mai ușor cererii. Apoi, sake produs cu adaos de alcool a devenit mult mai comun.

Sake, băutura pentru kami (zeii) din Shintō (religia indigenă japoneză), este consumată la festivaluri, fiind inclusă în ofrandele pentru kami.

La nunțile tipice Shintō, cuplul desfășoară o ceremonie de băut sake din pahare de lac, scrie britannica.com.

Beatrise Braha

Recent Posts

Atenție la consumul de ouă roșii! Câte ouă putem mânca într-o zi?

Pe măsură ce Paștele  se apropie, mulți oameni se întreabă câte ouă roșii este bine…

2 zile ago

Programul de funcționare al hipermarketurilor de Paște! Ce magazine rămân deschise

Kaufland România a anunțat programul de funcționare al hipermarketurilor sale în perioada sărbătorilor de Paște.…

2 zile ago

Vinerea Mare 2024. De ce este important postul negru în această zi

Postul negru în Vinerea Mare este o practică profundă în tradiția ortodoxă, marcată de abstinența…

2 zile ago

Indemnizațiile pentru invalizi cresc! Ce sume se dau

Indemnizațiile pentru invalizi, veterani și văduve de război au fost majorate începând din ianuarie 2024.…

3 zile ago

Ministerul Finanțelor pregătește un set nou de taxe! Cine este afectat

Ministerul Finanțelor lucrează  la introducerea unor noi taxe. Potrivit proiectului,  accizele la tutun vor fi…

3 zile ago

Sunt 10 miliarde de lei pentru pensii! Nu toti pensionarii vor beneficia

Vârstnicii din România au primit vești bune de la guvern. Au fost alocate 10 miliarde…

3 zile ago

Parteneri

This website uses cookies.