Social

Beyoncé, artista cu cele mai multe premii Grammy. Care este lista câștigătorilor ceremoniei de la Los Angeles

Beyonce Sursa foto Stuff.co.nz
Sursa foto: Stuff.co.nz

Beyoncé a devenit cea mai premiată artistă din istoria premiilor Grammy în timpul unei seri fantastice la Los Angeles. Aceasta are la activ 32 de premii Grammy, pe care le-a câștigat pentru performanțele carierei sale.

Cântăreața, care a ajuns cu întârziere la ceremonie după ce a fost blocată în trafic, a câștigat pentru cel mai bun cântec R&B, cea mai bună înregistrare dance/electronică, cel mai bun album dance/electronică și cea mai bună interpretare tradițională R&B. Ea a câștigat acum 32 de premii Grammy.

„Încerc să nu fiu prea emotiv. Încerc doar să mă bucur de această seară”, a declarat pe scenă artista în vârstă de 41 de ani după ce a câștigat premiul record pentru album dance/electronic.

De asemenea, Beyonce a adus un omagiu atât „frumosului ei soț”, cât și „comunității queer pentru dragostea lor și pentru că au inventat acest gen”.

Harry Styles, omul serii de la Grammy

Harry Styles a luat cel mai important Grammy al serii, albumul anului, pentru Harry’s House. „Am fost atât de, atât de inspirat de fiecare artist din această categorie cu mine. Cred că în nopți ca aceasta este atât de important să ne amintim că nu există „cel mai bun” în muzică… acest lucru nu li se întâmplă prea des oamenilor ca mine”, a spus el câștigând în fața lui Beyoncé și Adele.  Totodată, el a câștigat și premiul pentru cel mai bun album vocal pop.

Adele a câștigat premiul pentru cea mai bună interpretare pop solo pentru „Easy on Me”, al șaisprezecelea ei premiu Grammy de până acum. 

„Chiar așteptam cu nerăbdare să vin în seara asta”, a spus ea la începutul unui discurs de acceptare scurt, dar emoționant, în care a început să plângă când a vorbit despre fiul ei.

Kendrick Lamar a adus acasă cea mai bună interpretare rap, cel mai bun cântec rap și cel mai bun album rap. 

„Aș dori să mulțumesc culturii pentru că mi-a permis să evoluez”, a spus el în discursul de acceptare, referindu-se la albumul Mr. Morale & the Big Steppers ca fiind unul dintre cele mai „dure” proiecte ale sale.

Artiștii inspirați de artiști

Lizzo a câștigat premiul pentru discul anului pentru About Damn Time. 

„Este atât de neașteptat. Vreau să dedic acest premiu lui Prince. Când l-am pierdut pe Prince, am decis să-mi dedic viața pentru a face muzică pozitivă”, a spus aceasta. De asemenea, ea i-a adus un omagiu lui Beyoncé pentru că i-a schimbat viața, numind-o „artista zilelor noastre”.

Bonnie Raitt i-a învins pe Adele, Styles, Lamar, Lizzo și Beyoncé pentru a câștiga premiul pentru cântecul anului pentru Just Like That. 

„Sunt atât de surprinsă, încât nu știu ce să spun. Vă mulțumesc foarte mult, sunt total umită”, a spus ea înainte de a-i aduce un omagiu prietenului și inspirației sale John Prine.

Kim Petras a devenit, de asemenea, a doua femeie transgender care a câștigat un premiu Grammy, aducând acasă distincția pentru cea mai bună interpretare pop duo/grup cu Sam Smith pentru piesa Unholy, conform theguardian.com.

„Vreau să le mulțumesc tuturor legendelor transgender de dinaintea mea”, a spus Petras, înainte de a-i aduce un omagiu regretatei cântărețe Sophie, spunând că „inspirația ei va fi pentru totdeauna în muzica mea”. 

Madonna a prezentat o reprezentație a lui Petras și Smith mai târziu în timpul serii, spunând: „Dacă te numesc șocant, scandalos, problematic, problematic, provocator sau periculos, cu siguranță ai descoperit ceva”.

Înapoi în Los Angeles

Ceremonia a revenit la Los Angeles, după ce anul trecut s-a îndreptat spre Las Vegas, ca urmare a creșterii cazurilor Covid în oraș. Prezentatorul Trevor Noah a celebrat muzica ca fiind o modalitate de a ne uni în ciuda diferențelor noastre. 

„Muzica nu este doar armonia sunetului, ci și armonia ființelor umane”, a spus el. Acesta a numit-o un mijloc de „respingere a diviziunii pentru a găsi momente de bucurie”.

Seara a fost deschisă de un spectacol energic al trupei Bad Bunny, care a văzut vedete în picioare, precum Jack Harlow și Taylor Swift, care a câștigat premiul pentru cel mai bun videoclip pentru „All Too Well: The Short Film”. Bad Bunny a câștigat, de asemenea, premiul Grammy pentru cel mai bun album de muzică urbană.

Quavo, membru al trupei Migos, i-a adus un omagiu regretatului său nepot și coleg Takeoff, în cadrul unui montaj emoționant al figurilor din muzică care au murit în ultimul an. Printre alți artiști din cadrul secțiunii, care i-a amintit și pe David Crosby și Coolio, s-au numărat Bonnie Raitt și Sheryl Crow.

Premiu pentru muzica de culoare

De asemenea, a fost introdus un nou premiu menit să celebreze artiștii care au avut o contribuție majoră la muzica de culoare. Premiul Dr Dre pentru impact global a fost acordat chiar lui Dr Dre în anul în care se împlinesc 50 de ani de la apariția hip-hop-ului. Acesta a precedat un spectacol special de omagiere a acestui gen muzical, organizat de Questlove și la care au participat artiști precum Run-DMC, LL Cool J, Salt n Pepa, Public Enemy, Ice T, Queen Latifah, Busta Rhymes și Nelly.

Prima doamnă Jill Biden a fost un prezentator surpriză, anunțând primul câștigător al premiului pentru cel mai bun cântec pentru schimbări sociale, acordat cântăreței iraniene Shervin Hajipour pentru Baraye, „un apel puternic și poetic la libertate și la drepturile femeilor”. Hajipour a fost arestată la două zile după publicarea cântecului, dar a fost eliberată ulterior pe cauțiune.

Premiul pentru cel mai bun artist debutant al anului, care a revenit anterior unor artiști precum Billie Eilish, Lauryn Hill, Adele și Chance the Rapper, a fost acordat cântăreței de jazz de origine newyorkeză Samara Joy.

Viola Davis primește premiul EGOT

Viola Davis a intrat și ea în această seară în clubul EGOT, termen acordat artiștilor care au câștigat un Emmy, un Grammy, un Oscar și un Tony. Actorul a câștigat un Grammy pentru audiobook-ul cărții sale de memorii Finding Me. Printre ceilalți membri ai acestei categorii exclusive se numără Audrey Hepburn, John Legend și Whoopi Goldberg. Ulterior, Davis a fost ovaționat în picioare când a prezentat un premiu pe scenă.

Dave Chappelle a câștigat premiul Grammy pentru cel mai bun album de comedie pentru controversata sa ediție specială The Closer, care a primit o reacție negativă pentru comentariile la adresa comunității transsexualilor. Chappelle l-a devansat pe Louis CK, a cărui nominalizare a fost la fel de controversată, având în vedere că comediantul a fost acuzat de hărțuire sexuală.