International

Biserica Ortodoxă Rusă se militarizează! Patriarhul Kirill înființează postul de „Preot militar șef”

Putin-Kirill
Sursa foto: G4Media

Liderul Bisericii Ortodoxe Ruse, Patriarhul Kirill, a anunțat joi că a înființat un nou post ecleziastic de rang înalt pentru a supraveghea activitățile bisericii în teritoriile ucrainene unde Rusia duce un război împotriva Kievului.

Arhiereul Dimitri Vasilenkov, care este membru al clerului eparhiei din Sankt Petersburg, este primul preot militar șef numit de Biserica Ortodoxă Rusă, a anunțat serviciul de presă al bisericii într-un comunicat, citând decretul patriarhului Kirill.

În noul său rol, arhiereul Vasilenkov va fi responsabil de îndrumarea spirituală a soldaților, dar și a membrilor serviciilor de securitate rusești care luptă în ceea ce Moscova numește „operațiunea sa militară specială” din Ucraina.

Sub conducerea patriarhului Kirill, Biserica Ortodoxă Rusă a susținut puternic campania militară din Ucraina, făcând apel la susținători să se mobilizeze pentru a lupta împotriva „dușmanilor externi și interni ai Moscovei”.

Schisma bisericii ucrainene a început din 2019

Patriarhul Kirill a declarat anul trecut că Biserica Ortodoxă Rusă „înțelege” decizia filialei sale din Ucraina de a întrerupe legăturile pe fondul ofensivei Moscovei în această țară pro-occidentală.

„Înțelegem pe deplin modul în care suferă astăzi Biserica Ortodoxă Ucraineană”, a declarat șeful Bisericii Ortodoxe Ruse în Catedrala Hristos Mântuitorul din centrul Moscovei.

„Înțelegem că Preafericirea Sa Mitropolitul Onufrie și episcopia ar trebui să acționeze cât mai înțelept posibil astăzi pentru a nu complica viața credincioșilor lor”, a spus Patriarhul Kirill în primele sale comentarii de la anunț. El a adăugat că „spiritele răutății” au vrut să dezbine poporul ortodox din Rusia și Ucraina, dar nu vor reuși.

Biserica Ortodoxă Ucraineană, care fusese aliniată Moscovei, a anunțat că rupe legăturile cu Rusia din cauza ofensivei acesteia în Ucraina, declarându-și „independența deplină”, într-o mișcare istorică împotriva autorităților spirituale ale Rusiei. Rusia a pierdut un număr mare de parohii ucrainene încă din 2019, când o schismă istorică alimentată de acapararea Crimeei de către Kremlin și de susținerea unei insurgențe separatiste în estul Ucrainei a dus la crearea Patriarhiei de la Kiev a Bisericii Ortodoxe.

Ramura pro-Moscova a Bisericii Ortodoxe din Ucraina promisese anterior credință Patriarhului Kirill al Rusiei, care a sprijinit pe deplin decizia președintelui Vladimir Putin de a trimite trupe în Ucraina la 24 februarie.

Patriarhul Kirill, un aliat de nădejde al lui Vladimir Putin

Un pilon al aparatului de conducere al lui Vladimir Putin, Patriarhul Kirill, în vârstă de 75 de ani, a susținut valorile religioase conservatoare și a sprijinit tendințele autoritare ale Kremlinului prin denunțarea protestelor opoziției. El a sprijinit campania militară a Rusiei în Ucraina, făcând apel la susținători să se mobilizeze pentru a lupta împotriva „dușmanilor externi și interni” ai Moscovei.

În luna iunie, Marea Britanie l-a sancționat pe capul Bisericii Ortodoxe Ruse pentru sprijinul acordat invaziei, descriindu-l ca fiind un „facilitator și autor al războiului lui Putin”.

Biserica Ortodoxă Rusă a respins sancțiunile, spunând că „Încercările de a-l intimida pe primatul Bisericii Ruse cu ceva sau de a-l forța să renunțe la opiniile sale sunt lipsite de sens, absurde și nepromițătoare”, conform publicației The Moscow Times.

În 2020, Rusia a inaugurat o catedrală ortodoxă de dimensiuni gigantice dedicată Forțelor Armate ale țării, un monument care reflectă anii de aprofundare a relațiilor dintre armată și biserică.