International

Kim Jong-Un nu-l lasă la greu pe Vladimir Putin. Coreea de Nord ar putea susține Rusia cu 500.000 de soldați!

Kim Jong Un, Vladimir Putin, sursa foto axios.com
Sursa foto: eurasiantimes.com

Coreea de Nord ar putea trimite 500.000 de soldați din forțele sale armate în misiuni de luptă pentru a sprijini invazia Rusiei din Ucraina, a afirmat un corespondent de război al televiziunii ruse de stat.

Aleksander Sladkov, jurnalist rus specializat în domeniu militar, susține că regimul de la Phenian este dispus să contribuie la efortul de război al Moscovei prin trimiterea trupelor sale pentru a participa la operațiunea militară specială rusă.

Sladkov, care a citat surse din Phenian, a menționat, de asemenea, că asistența militară din partea Coreei de Nord ar necesita aprobarea Chinei. Potrivit jurnalistului rus, o forță impresionantă de cel puțin 500.000 de soldați nord-coreeni este pregătită să ajute armata rusă, o decizie privind desfășurarea lor pentru a lupta în Ucraina urmând să fie luată în curând.

Potrivit lui jurnalistului rus, Coreea de Nord ar fi lansat un apel pentru voluntari, care sunt dispuși să participe la operațiunile rusești din Ucraina, iar numai în prima zi, aproximativ 800.000 de persoane și-au exprimat dorința de a se alătura.

Ipoteza colaborării nu este nouă

Kim Yo Jong, sora lui Kim Jong-Un, a declarat recent că țara sa se află „în aceeași barcă” cu Rusia. Declarațiile belicoase ale sorei liderului de la Phenian nu sunt o noutate – Kim a afirmat și că ar putea izbucni un război între Coreea de Nord și Statele Unite, conform eurasiantimes.

Afirmația lui Aleksander Sladkov vine după ce un analist militar stabilit la Kiev a comentat posibilitatea ca Rusia să beneficieze de ajutor militar din partea Coreei de Nord.

Ipoteza unei potențiale participări a trupelor nord-coreene la conflictul din Ucraina nu este una nouă și a fost discutată anterior de diverși experți și oficiali.

Coreea de Nord trimite deja arme către Rusia

În noiembrie 2022, Statele Unite au susținut că Rusia primește arme din Coreea de Nord și le folosește în conflictul cu Ucraina.

Cu toate acestea, atât Rusia, cât și Coreea de Nord au negat afirmațiile SUA potrivit cărora Moscova beneficiază de muniției și arme din partea Phenianului. În plus, s-a raportat că nord-coreenii ar fi furnizat rachete și Grupului Wagner, companie militară privată cu sediul în Rusia.

SUA au desemnat deja Grupul Wagner drept „organizație criminală transnațională” din cauza presupusului său comerț ilicit cu arme cu Coreea de Nord, care încalcă rezoluțiile Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite.

Pe măsură ce Rusia a devenit din ce în ce mai izolată din cauza conflictului său cu Ucraina, a recunoscut importanța tot mai mare a relației sale cu Coreea de Nord. Rusia este unul dintre cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite care s-a opus în mod constant exercitării unei presiuni mai mari asupra Coreei de Nord.

La rândul ei, în urma invaziei Rusiei în Ucraina, Coreea de Nord și-a exprimat public sprijinul pentru Moscova, inclusiv prin recunoașterea independenței regiunilor separatiste.