Social

Bonus climatic de 1.000 de lei! Cine primește banii?

Bani
Sursa foto capital

Protejarea mediului înconjurător reprezintă o prioritate crucială ce merită recunoaștere și susținere. În curând, va intra în vigoare o nouă ediție a Primei pentru Climă pentru anul 2023 în Austria. Anul acesta bonusul climatic  va fi  considerabil mai mic față de  anul precedent.

Această inițiativă de stimulare a protecției mediului are aplicabilitate la nivelul întregii țări și vine însoțită de numeroase alte beneficii guvernamentale.

Bonusul climatic se va reduce semnificativ

În acest an, bonusul climatic va cunoaște o variantă redusă în comparație cu trecutul recent. Pe de o parte, bonificația anti-inflație de 250 de euro va fi eliminată complet. Suma destinată bonusului climatic va fi acordată la nivel regional, cu un plafon maxim de 220 de euro, în timp ce în anul precedent se acorda o sumă fixă de 250 de euro pentru toți beneficiarii. Acest lucru înseamnă că cei care anticipau un bonus de 500 de euro în numerar pentru acest an vor fi dezamăgiți.

Dar cum funcționează, mai exact, acest bonus climatic? Acesta constă dintr-o sumă de bază, uniformă pentru toți rezidenții, care se ridică la 110 euro, datorită evoluției prețului emisiilor de CO2. Pe lângă această sumă fixă, există și o componentă denumită „compensație regională”, care ia în calcul diferențele regionale precum accesul la transportul public sau infrastructura disponibilă, cum ar fi numărul de școli sau spitale din regiune.

Cuantumul suplimentului regional variază în funcție de locul de reședință, situându-se între 0 euro și 110 euro. Prin adăugarea sumei de bază, beneficiarii pot obține un bonus climatic cuprins între 110 și 220 de euro. În plus, se menține regula că unii copii și tineri cu vârste sub 18 ani vor primi jumătate din suma bonusului climatic, adică între 55 și 110 euro.

Pentru a sintetiza modul de calcul al bonusului climatic, puteți spune că rezidenții din zonele urbane vor primi sume mai mici decât cei din mediul rural, deși există și variații regionale, inclusiv în capitala Viena. De exemplu, unele districte vieneze se încadrează în categoria a doua și primesc 150 de euro, în timp ce altele, care sunt clasificate ca nivelul 1, cum ar fi cartierele din centrul orașului Viena, vor primi doar suma de bază de 110 euro.

Ce bonus climatic primesc persoanele cu dizabilități?

Totuși, există și excepții notabile. Persoanele cu dizabilități care nu pot utiliza transportul public vor primi suma de bază și suma completă a compensației regionale, adică 220 de euro, indiferent de locul de reședință. Pentru a se califica, certificatul de handicap al persoanei trebuie să ateste că „transportul public nu este o opțiune viabilă din cauza unei deficiențe permanente de mobilitate cauzate de dizabilitate” sau trebuie să dețină un permis de parcare conform articolului 29b din Regulamentul privind circulația rutieră din 1960. Acest beneficiu este extins și către persoanele sub vârsta de 18 ani, conform informațiilor furnizate de Austrianpress.com.

Valoarea bonusului climatic variază în funcție de locul de reședință, fără a mai ține cont de inflație, ci strict de evoluția prețului emisiilor de gaze cu efect de seră în perioada respectivă. Astfel, infrastructura din zona de reședință joacă un rol central în determinarea cuantumului. În concluzie, bonusul climatic este alcătuit dintr-o sumă de bază de 110 euro la care se adaugă o taxă suplimentară regională de 40, 75 sau 110 euro, în funcție de locul de reședință. În linii mari, cu cât locuiți mai mult în mediul rural și cu cât infrastructura din zona dumneavoastră este mai săracă, cu atât veți beneficia de sume mai mari. Astfel, sumele se distribuie după cum urmează:

Categoria 1: Centre urbane (cu conexiuni excelente la transportul public): 110 euro
Categoria 2: Centre urbane (cu bune conexiuni și transport public): 150 euro
Categoria 3: Centre și zone învecinate (cu infrastructură adecvată): 185 euro
Categoria 4: Comunități rurale (cu infrastructură de bază): 220 euro, conform informațiilor furnizate de Austrian press.