Social

Bucureștiul are mai multe grădinițe private decât de stat. Video

Bucureștiul are mai multe grădinițe private decât de stat. Video

Să vezi și să nu crezi sau culmea ironiei, în cazul balanței care înclină în defavoarea statului, greutatea care atârnă greu fiind la polul destinat mediului privat, în ceea ce privește numărul de grădinițe bucureștene. Sigur nu este rău, fiind nevoie și de activității private, dar ar fi frumos și bine ca acestea să fie în echilibru cu mediul de stat.

Bucureștiul are mai multe grădinițe private decât de stat. Video

Pe 5 septembrie au plecat la grădinițe aproximativ 80 de mii de mici copii. Mai puţin de jumătate dintre ei au avut norocul să prindă un loc într-una dintre unităţile de învăţământ de stat, restul merg în sistemul privat.

Potrivit reprezentanților Ministerul Educației, în toată ţara sunt deschise actualmente aproximativ 6.600 de grădinițe.

Părinții au dus adevărate lupte pentru a prinde un loc, la grupa de creșă sau grădiniță, în unitățile de stat. Despre aceasta am văzut în toată media, la vreme înscrierilor.

Înscrierile la grădiniță în anul 2022 au dat mari bătăi de cap părinților. În Capitală, unde au fost scoase 35.000 de locuri libere la unitățile de stat, jumătate dintre ele au fost deja ocupate la reînscrierea copiilor care urmează să treacă în grupa mijlocie și/sau mare. Criteriile de departajare devin, pe zi ce trece, din ce în ce mai dure. Despre aceasta a scris Evenimentul Zilei, un amplu material, cu ceva timp în urmă.

Este un nou semnal de alarmă deoarece, mai peste tot în România există mult prea puţine grădiniţe de stat. Deşi poate părea incredibil, în Capitală sunt mai multe grădiniţe private decât de stat, adică peste 160, în comparaţie cu sub 130, cele care ţin de stat.

Din acest motiv, mulţi părinţi au fost nevoiţi să-şi înscrie copiii la o grădiniţă privată, unde prețurile sunt mult mai mari.

După doi ani de restricții, Ministerul Educației a anunțat ca părinții și bunicii pot intra de data acesta în unitățile de învățământ și pot lua parte de festivitățile organizate în acest început de an școlar. Cu toate acestea, puține grădinițe au organizat festivități în acest an, se arată într-un reportaj televizat. Şi la grădinițe sunt recomandate o serie de reguli de protecție, mai ales că sunt copii mici care necesită încă o atenție sporită.