Economic

Bursele din Europa, în scădere. Analist financiar: „Oamenii chiar se luptă să facă față prețurilor în creștere””

Bursele din Europa, în scădere. Analist financiar: „Oamenii chiar se luptă să facă față prețurilor în creștere””
profit.ro

Datorită previziunilor economice alarmante, bursele europene au închis pe roșu.

Bursele europene au scăzut, la jumătatea săptămânii trecute, în condiţiile în care investitorii s-au îngrijorat de presiunea asupra creşterii economice generată de înăsprirea agresivă a politicii monetare de către băncile centrale, în încercarea de a controla creşterea inflaţiei, în timp ce acţiunile companiilor de retail au coborât după avertismentul pesimist al retailerului american Target privind perspectivele financiare, citează stiripesurse.ro.

Cu câte procente au scăzut indicii pe bursele europene?

Potrivit sursei citate, indicele paneuropean STOXX 600 a scăzut cu 0,3%, iar componenta acţiunilor companiilor din sectorul comerţului cu amănuntul a coborât cu 0,9% după ce Target şi-a redus previziunile de marjă trimestrială pentru a doua oară în mai puţin de o lună.

Analistul financiar al AJ Bell, Danni Hewson a declarat:

  • ”Acţiunile companiilor de vânzare cu amănuntul au suferit o lovitură absolută de la începutul anului şi nu îmi pot imagina că va exista vreun răgaz pentru ele în viitorul apropiat. De aceea vedem atât de multe activităţi de fuziune şi achiziţie în acest moment”.
  • „Oamenii chiar se luptă să facă față prețurilor în creștere”,
  • „Chiar dacă nu vom primi acea mișcare mică joi, cu siguranță vom avea o retorică care să indice că este pe drum”.

De asemenea, acţiunile tehnologice, sensibile la dobânzi, au scăzut cu 1,1%, iar cele ale producătorului francez de software Dassault Systemes au pierdut 2,3%, după ce o casă de brokeraj i-a retrogradat acţiunile.

Totodată, Banca Centrală a Australiei a majorat ratele dobânzilor cel mai mult din ultimii 22 de ani şi a semnalat o continuare a înăspririi pentru a lupta împotriva creşterii preţurilor. Majorarea vine în timp ce investitorii aşteaptă, săptămâna aceasta, o reuniune a Băncii Centrale Europene (BCE) şi datele privind inflaţia din SUA.

În timp ce investitorii aşteaptă să vadă dacă inflaţia record din luna mai 2022 va duce la o schimbare de poziţie la şedinţa de joi, 09.06.2022, Banca Centrală Europeană a semnalat majorări ale ratelor dobânzilor începând cu luna viitoare.

Indicele FTSE 100 al bursei din Londra a scăzut cu 0,1% (în timp ce o liră sterlină volatilă a redus pierderile) , DAX al bursei din Frankfurt a scăzut cu 0,66%, iar indicele CAC 40 al bursei din Paris a scăzut cu 0,74%.