International

Cadoul preșdedintelui chinez pentru Moscova. China negociază furnizarea către Rusia a 100 de drone kamikaze

libertatea.ro

Rusia poartă dicuții cu Beijingul pentru a furniza 100 de drone de atac similare ca design cu dronele kamikaze Shahed 136 ale Iranului, a relatat Der Spiegel, citând surse bine informate.

Potrivit acestora, dronele ar putea fi achiziționate de la compania chineză Xi’an Bingo Intelligent Aviation Technology. Compania a fost de acord să fabrice și să testeze prototipuri de drone ZT-180 pentru Ministerul rus al Apărării, care pot transporta focoase cu o greutate cuprinsă între 35 și 50 kg. Dronele ar trebui să fie livrate părții ruse până în aprilie 2023.

Rusia își dezvoltă capacitățile de a produce drone militare

După aceea, concernul chinez Bingo intenționează să furnizeze Rusiei componente pentru drone și să transfere know-how tehnologic. Se așteaptă ca acest lucru să permită părții ruse să înceapă să producă pe cont propriu până la 100 de astfel de drone pe lună.

Anul trecut, China a luat în considerare posibilitatea de a oferi armatei ruse un sprijin mai extins. Printre altele, avea în vedere un plan de furnizare de piese de schimb pentru Su-27 și alte modele de avioane de luptă rusești. În acest scop, ar fi trebuit să folosească documente de transport falsificate, făcând ca piesele pentru avioane militare să pară piese pentru aviația civilă, scria Der Spiegel.

Anterior, ediția germană Die Welt a scris despre posibile livrări de drone chinezești în Rusia de către DJI. Potrivit surselor CNN, companii private chinezești au livrat bunuri neletale armatei ruse: căști și veste antiglonț.

Cu toate acestea, Rusia cere Chinei arme letale. Beijingul continuă să ajute Moscova și „se apropie acum de a-i oferi Moscovei asistență „, a declarat Daniel Kritenbrink, secretar de stat adjunct pentru afaceri în Asia de Est și Pacific, potrivit moscowtimes.ru.

Replica Statelor Unite

Ca răspuns, SUA se pregătesc să declasifice datele serviciilor de informații privind posibilele livrări de arme către Rusia din China, a relatat The Wall Street Journal, citând surse din rândul oficialilor americani și europeni.

În același timp, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin, a calificat informațiile privind un posibil sprijin militar pentru Rusia drept „zvonuri” pe care „SUA și NATO le răspândesc de la începutul crizei ucrainene”.

În poziția sa privind soluționarea pașnică a conflictului din Ucraina, China a cerut tuturor părților „să mențină rațiunea și reținerea, să nu toarne ulei pe foc, să nu escaladeze conflictele, să nu permită ca criza ucraineană să escaladeze sau să scape de sub control.