International

China, solidară cu Ucraina? „Acest război nu mai poate continua să facă ravagii”

China și Ucraina, sursa foto dreamstime
sursa foto dreamstime

Wang Yi, consilierul principal de politică externă al președintelui Xi Jinping, a declarat la Conferința de Securitate de la Munchen, că China este pregătită să prezinte planul său de pace pentru Ucraina. CNN notează că diplomatul nu s-a referit aproape niciodată la situația din Ucraina ca fiind un „război”.

„Acest război nu mai poate continua să facă ravagii. Integritatea teritorială şi suveranitatea tuturor ţărilor vor fi respectate prin propunerea Chinei „, a spus Wang, fără a oferii alte detalii.

Acesta a transmis însă că Beijingul va continua să lupte pentru pace. „Putem, desigur, să continuăm să ne strigăm poziţiile la conferinţe internaţionale precum aceasta, dar sugerez să începem, de asemenea, să ne gândim cu calm, în special pentru prietenii mei din Europa”, a spus el. „Trebuie să ne gândim la ce eforturi putem face pentru a pune capăt acestui război”, a adăugat Wang, potrivit Realitatea.net.

Cu toate acestea, potrivit CNN, mulți dintre liderii UE de la Munchen sunt încă neîncrezători în motivațiile Beijingului. Wang, care este așteptat la Moscova, a îndemnat, în esență, națiunile europene să își modifice strategia pentru acest conflict.

Sprijinul chinezesc pentru Rusia de la începutul războiului din Ucraina a „tulburat” SUA, potrivit vicepreședintelui american Kamala Harris. Sâmbătă, la CNN, Ursula Von der Leyen, președinta Comisiei Europene, s-a făcut ecoul unui sentiment similar: „Avem nevoie de mai multe dovezi că China nu colaborează cu Rusia, iar acum nu vedem acest lucru”, a spus Ursula von der Leyen.

China a refuzat în mod constant să denunțe atacul asupra Ucrainei de către Rusia. În fața „presiunilor extraordinare” din partea Occidentului, președintele rus Vladimir Putin l-a asigurat pe omologul său chinez Xi Jinping că relația lor de colaborare este nelimitată și mai crucială ca niciodată.

Potrivit agenției de știri Xinhua, Xi a reiterat apelul lui Putin la unitate, afirmând că cele două națiuni ar trebui să „consolideze colaborarea strategică” și să „injecteze o mai mare stabilitate în lume”. În ceea ce pare a fi o concesie ascunsă a unor opinii diferite privind conflictul, Putin a declarat că China are „întrebări și îngrijorări” cu privire la invazia din februarie 2022.

Tot la Munchen, Wang Yi a avut o întrevedere cu ministrul de externe al Ucrainei. Acesta din urmă a scris pe Twitter că „”Apreciez oportunitatea de a avea un schimb de opinii cu consilierul de stat Wang Yi. Suntem de acord că principiul fundamental al integrităţii teritoriale din Carta ONU este sacru pentru ambele state. Am reiterat faptul că toate iniţiativele care vizează restabilirea păcii în Ucraina trebuie să se bazeze pe acesta”, a declarat Kuleba.