Actual Lifestyle

Cum se poate vedea că dronele kamikaze sunt iraniene și revopsite de ruși. Un dialog EXCLUSIV în podcastul EVZ

Cum se poate vedea că dronele kamikaze sunt iraniene și revopsite de ruși. Un dialog EXCLUSIV în podcastul EVZ

În ultimele zile s-a tot vorbit în spațiul public despre utilizarea dronelor kamikaze de producție iraniană, pe care le folosește Rusia, în Ucraina. Ultimele date atestă că Statele Unite au confirmat și ele că dronele sunt de fabricație iraniană și au fost lansate, în principal, de la trei baze militare rusești din Crimeea și de la o altă poziție din Belarus, a declarat un oficial ucrainean.

Casa Albă a confirmat joi informațiile anterioare potrivit cărora Teheranul a trimis consilieri în zonele controlate de Rusia, unde au oferit operatorilor instrucțiuni tehnice.

Cum se poate vedea că dronele kamikaze sunt iraniene și revopsite de ruși. Un dialog EXCLUSV în podcastul EVZ. VIDEO

Răspunsul rușilor la contraofensiva ucraineană a venit cu niște atacuri extrem de precise în care au folosit drone denumite Geran-2. Comunitatea internațională a remarcat o asemănare izbitoare dintre dronele rusești și cele iraniene, Shahed-136.

Generalul de brigadă și fost comandant NATO Mircea Mîndrescu a vorbit despre apariția noilor arme în războiul din Ucraina la podcastul România lui Cristache, un proiect marca EVZ.

„Rusia a cheltuit o cantitate impresionantă de rachete de înaltă precizie. Nicio țară nu poate să-și pregătească din timp de pace, să aibă toată muniția necesară, inclusiv rachete de înaltă precizie pentru 4 ani de război. Nu poți să încui banii în așa ceva. De asta ai un stoc inițial, te gândești la o anumită intensitate a luptei, la o listă de obiective, care te ajută pentru prima parte, urmând ca să produci în continuare.

Putem să asumăm că toate aceste măsuri economice, faptul că anumite exporturi către Rusia au fost interzise din țările vestice, din Europa, din America, din Japonia, afectează cumva industria rusă de armament și atunci, pentru că există nevoie și consumul este foarte mare, ați văzut cum se trage, este nevoia de a cumpăra de undeva. Și nu este exclus ca Iranul să facă treaba asta, vi le dăm, voi le revopsiți, scrieți pe ele Geran-2 și spuneți că sunt ale voastre”, menționează generalul, care declară, totodată, că Iranul este unul dintre cei mai experimentați producători de drone.

Avem Iranul care a început să dezvolte aceste drone și avem o utilizare a dronelor inclusiv în 2014, în conflictul din Yemen”, a mai spus fostul comandant NATO.

Va interveni Israelul în Ucraina? Ce crede gen. Mircea Mîndrescu 

Care ar putea fi poziția Israelului în această ecuație, este o întrebare la care nu există un răspuns exact dar, din analiza expertului militar gen. Mircea Mîndrescu, opinie exprimată în același context unic mediatic, reiese că rușii au totuși pârghiile necesare pentru a ține Israelul în afara conflictului.

„În momentul în care intervin alți actori, acei actori vin cu prietenii și neprietenii lor. Când vorbești Iran, vorbești automat de Israel, pentru că știm foarte bine că Iranul a declarat de foarte multe ori și are scris în Constituție că unul din obiectivele Iranului este dispariția entității sioniste. Și automat că Israelul nu poate să fie indiferent și se gândește la ceva având în vedere implicarea Iranului.”

„Avem cele două organizații Hamas și Hezbollah, unde influența rusă este puternic acolo și avem o contrabalansare care face ca Israelul să se gândească de două ori.”, a mai precizat gen. Mircea Mîndrescu.