Actual Social

Călărașiul, un oraș care nu-și mai poate îngropa morții. Nu mai sunt locuri

Călărașiul, un oraș care nu-și mai poate îngropa morții. Nu mai sunt locuri

În Călărași cimitirele sunt pline și în curând nu vor mai fi locuri în care să fie înmormântați decedații. Autoritățile spun că mai sunt 500 de locuri disponibile.

Orașul dispune de șase cimitire, însă doar în unul mai există locuri goale. Cimitirul Sf. Lazăr, situat pe Varianta Nord a Călărașiului, mai are libere 5% din totalul locurilor de veci, restul fiind pline.

Criza locurilor de veci poate fi rezolvată în două feluri, însă doar una dintre soluții este agreată de autorități.

Ce soluții au fost identificate

Directorul Administrației Cimitirelor, Daniel Bălăngea, a propus ca soluție extinderea cimitirului Sf. Lazăr. Acest lucru presupune alocarea zonei unde se desfășoară Oborul săptămânal, astfel încât să fie dată în administrația cimitirelor pentru a o putea folosi în scopul amintit.

Însă, viceprimarul Călărașiului nu este de accord și nu susține această variantă. El a explicat că sunt sute de locuri de veci pe care concesionarii nu le plătesc de foarte mulți ani, iar ele ar putea fi date altor persoane. În acest fel s-ar rezolva problema.

„Se deshumează și se dau locurile neplătite persoanelor care au nevoie. Nu mai facem alte cimitire. Locurile de veci abandonate vor fi atribuite celor care solicită. Vorbim de cazurile unde nu au fost achitate de zeci de ani. Tolerăm cât putem, însă situația trebuie ținută sub control. Sute de locuri sunt în această situație. Nu se justifică un nou cimitir. Populația nici nu a crescut, iar oamenii mor în continuare. Noi apărem în scripte 73.000 de locuitori, dar nu mai avem decât 53 – 55.000, vedem clar la Recensământul Locuințelor și Populației.”, a declarat Nicolae Dragu, conform calarasipress.ro.

Cum se poate concesiona un loc de veci

Cea de-a doua variantă, ca locurile neîntreținute să fie eliberate și pregătite pentru persoanele care doresc să concesioneze este pusă în discuţie de mai mult timp.  Acest lucru se face cu o cerere la nivelul Administraţiei Cimitirelor și se oferă solicitanților. Sunt câteva taxe pe care concesionarii trebuie să le plătească anual, totul e public.

Locuitorii orașului Călărași mai sunt nemulțumiți și de faptul că au loc numeroase distrugeri în cimitire. Oamenii se trezesc fără grilaje sau florile de pe mormânt, însă s-a mers până acolo încât au dispărut și lumânările sau uleiul din candele. Oamenii au făcut mai multe sesizări către conducerea Administrației Cimitirelor cu privire la distrugeri.

Viceprimarul Dragu spune că situațiile sunt adevărate și este de părere că aceste probleme există din cauza lipsei unui sistem inteligent de supraveghere și a lipsei de personal care să asigure paza și protecția cimitirelor. „Încercăm pe cât de mult posibil să ținem sub control situația, ajutăm oamenii cu necazuri.”, mai spune Dragu.