Lifestyle

Calendar creștin-ortodox, 15 februarie: Sfântul Apostol Onisim

Sfântul Apostol Onisim
sursa foto arhiva companiei

Astăzi, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Apostol Onisim, marcând memoria și contribuția sa la răspândirea creștinismului în primul secol. Cunoscut pentru convertirea sa la creștinism prin influența Sfântului Apostol Pavel, Onisim a devenit un exemplu de credință și devotament.

Pe 15 februarie, românii sărbătoresc memoria Sfântului Apostol Onisim, unul dintre ucenicii Sfântului Apostol Pavel. Originar din Colose, Frigia, Sfântul Onisim era sclavul unui demnitar creștin numit Filimon. El îndeplinea și rolul de episcop în grupul celor 70 de sfinți apostoli. Confruntat cu teama pedepsei pentru o greșeală comisă, Onisim a fugit de la stăpânul său și s-a refugiat în Roma.

Sfântul Onisim a fost botezat de Sfântul Apostol Pavel, devenind ulterior mesager al acestuia. A purtat o scrisoare de la Roma la Colose pentru stăpânul său, Filimon. În această epistolă, Sfântul Pavel îl ruga pe Filimon să îl ierte pe Onisim pentru greșeala săvârșită și să îl primească nu doar ca pe un simplu rob, ci ca pe un frate iubit, asemenea lui Pavel însuși.

Sărbătoarea religioasă de pe 15 februarie aduce o recunoaștere a vieții și contribuției Sfântului Apostol Onisim, subliniind importanța iertării și reconcilierii în spiritul creștinismului, potrivit Newsweek.