Lifestyle

Calendar creștin-ortodox, 8 februarie: Sfântul Teodor Stratilat

Timotei Leon Mucenic Nichifor Sfântul Teodor Stratilat Sfântul Ierarh Partenie Sfântul și Dreptul Simeon Calendar creștin Sfântul Mucenic Trifon Întâmpinarea Domnului

Sfântul Teodor Stratilat, sărbătorit pe 8 februarie, este unul dintre cei mai venerați sfinți din tradiția creștină. Însemnând „comandant” sau „general” în greacă, titlul de Stratilat îi sugerează poziția înaltă în armată. Sfântul Teodor s-a născut în secolul al III-lea în Heracleea, Asia Mică, și a devenit unul dintre cei mai distinși comandanți militari romani.

În timpul persecuțiilor asupra creștinilor, Sfântul Teodor Stratilat a fost nevoit să-și ascundă credința. Cu toate acestea, după ce a îndurat multe suferințe pentru credința sa creștină, a fost martirizat sub împăratul Licinius în anul 319.

Legenda spune că Sfântul Teodor a apărut în visele multor credincioși, aducând alinare și vindecare. Este venerat ca ocrotitor al soldaților și simbol al curajului creștin în fața persecuției. Sărbătoarea sa aduce în inimile credincioșilor recunoștință pentru mărturia sa de credință neclintită,  potrivit KanalD.