Diverse

Campus antic unde oamenii găteau ouă de struț. Ce s-a mai descoperit în acel loc

Campus antic unde oamenii găteau ouă de struț. Ce s-a mai descoperit în acel loc
captura video

O tabără antică unde oamenii găteau ouă de struț cu 4.000-7.500 de ani în urmă a fost descoperită de arheologii de la Autoritatea pentru Antichități din Israel (IAA).

Această descoperire a fost făcută în apropiere de Be’er Milka, în sudul Israelului, în timpul unor lucrări de transformare a terenurilor pentru utilizare agricolă.

Respectivul camping are o suprafață de aproximativ 20 de metri pătrați și a fost folosit de vechii nomazi din deșert. Cu această ocazie, săpăturile au scos la iveală pietre arse, silex, unelte de piatră și cioburi de ceramică, pe lângă o colecție de ouă de struț.

Ce spun oamenii de știință

Potrivit lui Lauren Davis, de la Autoritatea pentru Antichități din Israel  a declarat: „Aceste locuri de campare au fost rapid acoperite de dune și au fost reexpuse de mișcarea nisipului de-a lungul a sute și mii de ani. Acest fapt explică conservarea excepțională a ouălor, permițându-ne să vedem viețile nomazilor care cutreierau deșertul în vremuri străvechi”.

Iar, Eli Escuzido, de la IAA a precizat: „Colecția de ouă de struț de la Be’er Milka este o descoperire rară și fascinantă. Se pare că ouăle au supraviețuit deoarece au fost acoperite de dune de nisip atât de mult timp și datorită climei relativ uscate a zonei. Descoperirile vor merge direct de la săpătură la noul laborator analitic din Campusul Național Jay și Jeanie Schottenstein pentru Arheologia Israelului, unde vor fi supuse unor observații și cercetări suplimentare”

De asemenea, dr. Amir Gorzalczany, de la IAA a declarat: „Găsim ouă de struț în situri arheologice în contexte funerare, dar și ca articole de lux și recipiente pentru apă. În mod clar, oamenii găteau ouă de struț: un ou de struț are valoarea nutritivă a aproximativ 25 de ouă normale de găină!”

Dispariția struților în regiunea Levant

Struții au dispărut în regiunea Levant până în secolul al XIX-lea (cu excepția celor aflați în captivitate sau în ferme), totuși, în perioada preistorică, erau foarte des întâlniți în sălbăticie. Unele dintre ouă prezintă dovezi de decorare și incizare, ceea ce sugerează că ar fi putut avea și o funcție decorativă, mai degrabă decât să fie destinate exclusiv consumului uman, potrivit heritagedaily.com.