Actual International

Canalul Suez este din nou blocat din cauza unui cargo care transportă cereale ucrainene

Canalul Suez este din nou blocat din cauza unui cargo care transportă cereale ucrainene
MV Glory/Image Candler

Și cu transportul de cereale ucrainene iar sunt probleme. Încărcătura navei este destinată Africii. La această oră se fac eforturi susținute pentru deblocare, astfel încât alimentele necesare poporului african să ajungă la destinația finală.

Canalul Suez este din nou blocat din cauza unui cargo care transportă cereale ucrainene

Canalul Suez este din nou blocat după ce un cargobot a eșuat în această dimineață. Potrivit agenției Leth, luni, 9 ianuarie 2023, autoritățile se află la fața locului și încearcă să repună nava pe linia de plutire.

Se pare că nava M/V Glory se îndrepta din Ucraina cu o încărcătură de cereale destinată Africii când a eșuat. Nu se știe cum s-a produs incidentul, Glory făcând parte dintr-un convoi de nave.

Autoritățile nu au oferit niciun indiciu cu privire la impactul pe care l-a avut eșuarea asupra transportului maritim prin canal și nici nu au oferit vreo indicație cu privire la momentul în care nava va fi eliberată.

Din câte se pare, eșuarea nu este la fel de gravă ca cea a navei Ever-Given de anul trecut, care a reușit să blocheze complet canalul, afectând transportul maritim timp de aproape o săptămână.

Canalul Suez rămâne principala și cea mai sigură cale de transport maritim între Europa și Orient. În cazul în care acesta este blocat și rămâne blocat pentru o perioadă de timp, ar putea afecta din nou aprovizionarea cu componente pentru producătorii care se confruntă deja cu costuri mai mari și probleme logistice, potrivit media externă.

Până la jumătatea anului 2023 se dorește a fi trimise până la 60 de nave cu cereale ucrainene în unele dintre cele mai sărace țări din Africa, după cum a anunțat președintele Volodimir Zelenski, citat de publicațiile The Guardian și Al Jazeera.

Amintim că Rusia a fost de acord, la data de 17 noiembrie 2022, să prelungească acordul privind exportul de cereale prin coridorul Mării Negre. De la lansarea lui, în total, 11 milioane de tone de produse agricole din Ucraina au ajuns în 38 de țări.