Actual Politică

Fiecare cu ale lui. Iohannis vrea modificarea legii minorităţilor naţionale din Ucraina, Zelenski vrea armament

Fiecare cu ale lui. Iohannis vrea modificarea legii minorităţilor naţionale din Ucraina, Zelenski vrea armament
foto: presidency.ro

După ce preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că a avut o convorbire telefonică cu preşedintele Ucrainei a venit şi mesajul acestuia. Deşi, preşedintele Iohannis a spus că au vorbit şi despre recenta lege a minorităţilor naţionale adoptată de către Ucraina care a creat „preocupare şi nemulţumire la nivelul autorităţilor române”, Zelenski n-a menţionat nimic.

Fiecare cu ale lui. Klaus Iohannis vrea modificarea legii minorităţilor naţionale din Ucraina, Zelenski vrea armament

Şeful statului Klaus Iohannis a avut o discuţie la telefon, miercuri, cu preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski, în care „a condamnat ferm atacurile aeriene neîncetate ale Rusiei, care au lăsat Ucraina în întuneric şi frig”. El a vorbit cu omologul ucrainean despre legea minorităţilor naţionale adoptată de către Ucraina care a creat „preocupare şi nemulţumire la nivelul autorităţilor române”. Zelenski şi-a exprimat „întreaga deschidere pentru identificarea de soluţii, astfel încât comunitatea românească din Ucraina să beneficieze, în oglindă, de aceleaşi drepturi de care se bucură comunitatea ucraineană din România, se arată în comunicatul de presă al Administraţiei Prezidenţiale.

La rândul său, într-un mesaj video, Volodimir Zelenski  a afirmat, în contextul în care ţara sa va primit vehicule blindate şi tancuri de producţie franceză, că nu trebuie amânată livrarea unor ”capacităţi defensive care pot grăbi înfrângerea statului terorist”.

”Trebuie să punem capăt agresiunii ruseşti chiar în acest an”, a subliniat el.

Totodată, Zelenski a vorbit despre ”maratonul diplomatic” pe care îl desfăşoară, menţionând şi discuţia cu preşedintele României, Klaus Iohannis.

”Am făcut multe împreună pentru a proteja zona Mării Negre. Sunt încrezător că în acest an vom face şi mai multe”, a declarat acesta.

”A fost o discuţie plină de semnificaţii, cu mai multe aspecte. I-am mulţumit preşedintelui pentru nivelul de cooperare la care am ajuns anul trecut. Acest lucru se aplică şi cooperării politice, de apărare şi economice. Am făcut multe împreună pentru a proteja zona Mării Negre. Sunt încrezător că în acest an vom face şi mai multe”, a arătat el.

Klaus Iohannis: România va continua să acţioneze pentru a ajuta Ucraina şi poporul ucrainean

Preşedintele Klaus Iohannis a exprimat profunda îngrijorare şi preocupare faţă de continuarea atacurilor armatei ruse asupra obiectivelor civile şi a infrastructurii critice ale Ucrainei, care reprezintă crime de război conform dreptului internaţional umanitar, şi a condamnat ferm atacurile aeriene neîncetate ale Rusiei, care au lăsat Ucraina în întuneric şi frig.

Preşedintele României a reamintit sprijinul consistent şi multidimensional acordat de ţara noastră, atât prin asistenţă directă, sprijin pentru refugiaţi, furnizarea de generatoare, respectiv facilitarea tranzitului de cereale, cât şi prin susţinerea integrării europene a Ucrainei, a adoptării sancţiunilor împotriva Rusiei şi, respectiv, a acţiunilor vizând izolarea internaţională a Rusiei.

În context, Preşedintele Klaus Iohannis a reiterat faptul că România va continua să acţioneze pentru a ajuta Ucraina şi poporul ucrainean, atât timp cât va fi nevoie”, conform documentului de presă al Administraţie Prezidenţiale.

Klaus Iohannis spune că Zelenski şi-a exprimat „întreaga deschidere pentru identificarea de soluţii, astfel încât comunitatea românească din Ucraina să beneficieze, în oglindă, de aceleaşi drepturi de care se bucură comunitatea ucraineană din România”, mai arată comunicatul de presă al Administraţiei Prezidenţiale.