Social

Când intră pensiile? Seniorii mai au de așteptat

veniturile seniorilor Sursă foto: playtech.ro
sursa foto arhiva personala

În luna noiembrie a acestui an, pensionarii din România se vor bucura de un nou mod de primire a pensiilor. Modul de livrare este adaptat preferințelor fiecărui beneficiar. Casa Națională de Pensii Publice a furnizat detalii importante cu privire la aceste schimbări, astfel încât toți pensionarii să fie bine informați cu privire la momentul primirii drepturilor lor în luna noiembrie 2023. Iată când intră pensiile:

Cronologia plăților variază în funcție de opțiunile pensionarilor.

Când intră pensiile?

Pentru cei care au optat pentru a-și primi pensiile prin intermediul Poștei Române, plățile pentru luna octombrie vor fi efectuate în prima jumătate a lunii noiembrie. Mai exact în perioada 1-15 noiembrie. În acest interval, poștașii vor livra pensiile direct la domiciliul pensionarilor. Totuși, este important de menționat că pentru cei care nu se află acasă în momentul livrării, drepturile financiare și documentele aferente pot fi ridicate de la ghișeele poștale în termen de două zile lucrătoare după încheierea procesului de plată.

În ceea ce privește pensionarii care au optat pentru primirea pensiei pe card, aceștia vor întâmpina o mică întârziere. Data la care vor primi pensiile este 13 noiembrie. De obicei, pensiile pe card sunt distribuite în fiecare lună pe data de 12. Dar, datorită faptului că 12 noiembrie este o zi de duminică, distribuția se va face cu o zi întârziere.

Veniturile pensionarilor ar putea să crească

Pe de altă parte, există și vești bune pentru pensionarii din România în perspectiva anului 2024. Noua Lege 127/2019, aprobată în Parlament cu patru ani în urmă, urmează să intre în vigoare la 1 ianuarie 2024. Această lege aduce cu sine perspective pozitive, deoarece se anticipă creșteri semnificative ale pensiilor. Valoarea actuală a pensiei minime este de 1.125 de lei, însă odată cu implementarea noii legi, se preconizează o creștere de cel puțin 17,3%.

Majorările pensiilor în 2024 vor fi calculate în funcție de un procentaj între 40% și 45% din salariul minim brut pe economie. De exemplu, dacă salariul minim brut pe economie atinge 3.300 de lei din luna octombrie, pensia minimă ar putea începe de la 1.320 de lei, reprezentând 40% din salariul minim. Valoarea exactă a pensiilor va fi stabilită în funcție de gradul de cotizare al fiecărui beneficiar al pensiei. Conform datelor Institutului Național de Statistică, în prezent, aproximativ 1,147 milioane de persoane beneficiază de această prevedere, potrivit DailyBusiness.