International

Țara care oferă cele mai multe beneficii pensionarilor. Ce avantaje aduce sistemul

veniturile seniorilor Sursă foto: playtech.ro
Sursă foto: playtech.ro

Planurile de pensionare mult-așteptate pot include călătorii în țări îndepărtate, noi hobby-uri, petrecerea timpului cu familia. Și adesea, speranța că banii și sprijinul financiar, cum ar fi asigurarea de sănătate, nu vor mai fi o preocupare constantă. Anumite state oferă mai multe beneficii pensionarilor.

Dar persoanele aflate la vârsta pensionării nu au suficienți bani pentru a se întreține. Nici pentru a-și îndeplini dorințele pentru bătrânețe. Preocupările economice permanente, cum ar fi criza costului vieții, creșterea inflației și a ratelor dobânzii, nu fac decât să contribuie la această situație.

Țara care oferă cele mai multe beneficii pensionarilor

Preocupările suplimentare fac ca un lucru să fie și mai important: sistemele de venit la pensie. Acestea arată în mod semnificativ diferit în țările din întreaga lume. Variază de la unele state în care abia dacă există prevederi pentru pensionari. Până la altele care sunt foarte eficiente și complete. Ceea ce este ideal pentru interesele pensionarilor.  Olanda a obținut cel mai mare punctaj într-un clasament recent, urmată de Islanda, Danemarca și Israel. Acestea au unele dintre cele mai puternice sisteme de pensii, potrivit Mercer CFA Institute Global Pension Index for 2023.

Toate aceste țări au „un sistem de venit la pensie robust și de primă clasă, care oferă beneficii bune, este sustenabil și are un nivel ridicat de integritate”.  Aceste lucruri au fost constatate în cercetare. Țările au obținut nota „A” în sistemul de clasificare.

Sistemul de pensii

Statele Unite au obținut un scor „C+”, situându-se pe locul 22 pe listă, sub o serie de alte economii importante. Țări precum Kazahstan, Columbia, Franța și Spania au primit aceeași notă. Sistemele lor de pensii prezintă „unele caracteristici bune”, dar și „riscuri majore” și deficiențe. Care ar putea avea un impact asupra eficienței și sustenabilității lor pe termen lung dacă nu sunt abordate, se arată în studiu.

Printre sugestiile de îmbunătățire a sistemului din SUA prezentate în raport se numără introducerea unor restricții suplimentare. Pentru a împiedica persoanele să își acceseze fondurile de pensii înainte de pensionare. De asemenea, ar fi benefică creșterea pensiei minime pentru cei cu venituri mici. „Introducerea cerinței ca o parte din prestația de pensionare să fie luată ca un flux de venit”, este o altă propunere.  Precum și îmbunătățiri ale modului în care prestațiile joacă în timpul pensionării.

Drepturi respectate

Analiza se bazează pe peste 50 de factori. De la sprijinul și beneficiile guvernamentale la creșterea economică locală, până la reglementare și comunicare. Astfel, este abordată și luată în considerare o mare varietate de preocupări.  Inclusiv dacă pensionarilor le sunt respectate drepturile. Sau dacă sunt bine susținuți și îngrijiți.

În total, în raport au fost evaluate 47 de sisteme de pensii diferite. Toate acestea funcționează în circumstanțe și contexte diferite, iar unele date pot fi dificil de comparat, se menționează în raport, astfel încât sistemele cu scoruri ușor diferite sunt adesea aproape la fel de bune unele față de altele.

Ieșirea la pensie

Marea Britanie se situează înaintea SUA, pe locul 10, cu un „B”. Ceea ce înseamnă că sistemul este bine pus la punct, dar că există loc de îmbunătățiri. Această notă a fost oferită și pentru sistemele din Canada, Noua Zeelandă și Germania.

Multe destinații de vis pentru pensionare, cum ar fi Mexic, Indonezia și Africa de Sud, nu se situează la înălțimea SUA. Cu un calificativ „C”. În spatele acestora se află țările cu un calificativ „D”: Thailanda, Turcia, India, Filipine și Argentina. Sistemele de pensionare din urmă au „slăbiciuni majore”, potrivit raportului. Prin urmare, pensionarea acolo s-ar putea să nu fie, până la urmă, atât de visătoare pe cât ne-am imaginat, conform CNBC .