International

Problema drogurilor, avans în întreaga Europă! Traficanții, cu un pas înainte

droguri (sursă foto: futurelearn.com)
sursă foto: futurelearn.com

Când Lucas a auzit prima dată explozia, a sunat ca și cum o mașină tocmai se izbise de casa lui. A devenit rapid clar, în timp ce el și vecinii săi se adunau afară în mijlocul nopții de februarie, că pizzeria de peste drum fusese bombardată. Era un alt capitol din războiul drogurilor care afectează cel de-al doilea oraș ca mărime din Belgia.

Poliția a sosit la fața locului cu o precizia care era deopotrivă liniștitoare și profund tulburătoare. „Am ajuns deja la un punct în care intervenția în astfel de situații a devenit o sarcină de rutină pentru serviciile de urgență?”, a întrebat Lucas, care a cerut să fie identificat doar după prenume.

Problema drogurilor, avans

Sediul celui de-al doilea cel mai mare port de marfă din Europa, Anvers, a devenit un punct de intrare important pentru droguri. În special pentru cocaina venită din America Latină. Războaiele teritoriale s-au revărsat pe străzile orașului. În 2022, au avut loc 81 de focuri de armă și explozii legate în urma descinderilor sau controalerol ale AgențiilorAntidrog. Și alte 25 în primele cinci luni ale acestui an, inclusiv un schimb de focuri de armă în ianuarie, care a ucis-o pe nepoata de 11 ani a unui presupus traficant de droguri.

Pentru primarul orașului Anvers, Bart De Wever, creșterea violenței este atât o criză, cât și o oportunitate. În calitate de șef al noii alianțe naționaliste flamande (N-VA), aceasta îi oferă un prilej înainte de alegerile naționale de anul viitor. Avantaj cu care să atace guvernul federal belgian. Primarul acuză Executivul că a ignorat problema. A considerat-o ca fiind o situație locală.

Traficanții, cu un pas înainte

Într-un interviu acordat în biroul său din Anvers, primarul a descris amenințarea reprezentată de contrabanda cu droguri ca fiind „mult mai mare” decât criza teroristă din 2016. Violențele din oraș reprezintă doar vârful aisbergului. Deoarece infractorii își reinvestesc banii ilicit în economia formală, extinzându-și influența în țări de pe întregul continent.

„Europa are o problemă și ar trebui să se trezească”, a spus el. De Wever a atribuit importanța Anvers pentru traficul de droguri locației sale. Orașul este conectat la Marea Nordului, la doar 40 de minute de mers cu mașina de Bruxelles și aproape de unele dintre cele mai mari centre industriale germane.

„Suntem cel mai important oraș portuar pentru tot comerțul care vine din America Latină”, a spus el. „Suntem primul port de escală. Dar pentru cei care fac contrabandă, acest lucru este incredibil de util”.

Se iau măsuri

Anul trecut, autoritățile belgiene au confiscat în port o cantitate record de 110 tone de cocaină, de aproape 14 ori mai mare decât cea confiscată în 2014. De asemenea, orașul a ocupat primul loc în clasamentul european în ceea ce privește consumul de cocaină. Aceasta a devenit „drogul la modă pentru tinerii din mediul urban”, a spus De Wever.

Cocaina provine din țări precum Ecuador sau Columbia, a declarat ministrul belgian de interne Annelies Verlinden într-un interviu acordat pentru POLITICO. În zone abandonate de guvern, unde unii oameni nu au „nimic altceva decât cultivarea cocainei”. Transporturile traversează apoi Atlanticul ascunse la bordul unor nave container, scrie POLITICO.