Social

Când va fi prima zi liberă din noul an școlar. Ziua Educației se apropie

Când va fi prima zi liberă din noul an școlar. Ziua Educației se apropie
Infoactual

Elevii, profesorii și restul angajaților din sistemul de învățământ românesc vor avea o zi liberă de Ziua Mondială a Educației, marcată ca în fiecare an.

Când va fi prima zi liberă din noul an școlar. Ziua Educației se apropie. Video documentar

Ziua Internațională a Educației, sărbătorită pe data de 5 octombrie, va fi anul acesta în mijlocul săptămânii, mai precis într-o zi de miercuri. Conform ordinului privind structura anului școlar actual și contractului colectiv de muncă, în data de 5 octombrie nu se organizează cursuri.

Aceasta este prima zi liberă din anul școlar 2022-2023.

Amintim că organizarea noului an școlar prevede module, fiind eliminată denumirea de „semestre”. Anul școlar va fi împărțit în cinci module de învățare care vor alterna cu cinci vacanțe. Spre deosebire de anii trecuți, când doar preșcolarii și elevii din clasele primare intrau în vacanța de toamnă, acum toți se vor bucura de aceasta.

În contractul colectiv de muncă pe 2021, la articolul 28, alineatul 4, sunt enumerate zilele libere. nelucrătoare pentru profesori și ceilalți angajați din învățământul românesc.

Facsimil. Foto: edupedu

Desemnată de UNESCO, această zi marchează semnarea, în 1966, a “Recomandării UNESCO/OIM (Organizaţia Internaţională a Muncii) privind statutul profesorilor”. Această recomandare, alături de cea “privind învăţământul superior” din 1997, constituie principalul cadru de referinţă pentru abordarea drepturilor şi responsabilităţilor cadrelor didactice la scară globală, potrivit site-ului en.unesco.org.

Se estimează că până în 2030 vor fi necesare 3,2 milioane de cadre didactice suplimentare pentru a asigura învăţământul primar universal, şi încă 5,1 milioane de profesori, pentru asigurarea învăţământului secundar general (gimnazial).

În ţara noastră, Ziua Mondială a Educaţiei este marcată distinct de Ziua Învăţătorului (5 iunie) începând cu anul 2013 şi a fost introdusă în structura anului şcolar 2013-2014, scrie media de specialitate.

Prima vacanță, cea de toamnă, va avea loc în ultima săptămână din luna octombrie, respectiv 24-30 octombrie. Apoi urmează încă trei zile, pe 30 noiembrie (Sfântul Andrei), pe 1 decembrie, de Marea Unire, și pe 2 decembrie.

Vacanța de iarnă începe pe 23 decembrie și se termină pe 8 ianuarie. O nouă vacanță, intitulată „vacanța de schi”, va avea loc în perioada 20-26 februarie 2023, urmând ca ultima să fie în aprilie, între 7 și 18.

Absolvenții claselor a VIII-a și a XII-a vor încheia anul școlar pe 2 și pe 9 iunie, pe când restul elevilor vor termina pe 16 iunie 2023.