Diverse

Capitala Moldovei, atacată de insecte ciudate. Ce explicație au responsabilii din Primărie pentru invazia micilor vietăți. Video

Capitala Moldovei, atacată de insecte ciudate. Ce explicație au responsabilii din Primărie pentru invazia micilor vietăți. Video
Foto: siri.md/unica.md

Timp de mai multe zile, Capitala Republicii Moldova a fost invadată de o serie de insecte ciudate. Abia la sfârșitul săptămânii și resposabilii din Primăria Chișinău au venit cu un răspuns în acest sens. Despre ce este vorba mai exact, cine și ce spune, în cele ce urmează.

Capitala Moldovei, atacată de insecte ciudate. Ce explicație au responsabilii din Primărie pentru invazia micilor vietăți. Video

Municipiul Chișinău a fost invadat de niște insecte pe care oamenii care trăiesc în acest oraș nu le-au mai văzut până acum.

Potrivit locuitorilor municipiului, insectele sunt mărunte și se pot ascunde ușor printre haine și păr. De asemenea, oamenii, citati de media locală, spun că acestea mai și înțeapă pe deasupra. O imagine arată cum acestea stau pe pervazurile de la ferestrele oamenilor.

Larvele sunt ovale, au culoare maro, iar corpul este acoperit cu mici spini. Larvele trec prin cinci etape evolutive și aripile apar la sfârșitul ultimei etape. O femelă poate să depună între 285-350 ouă, care au lungime de 0.5 mm, de culoare neagră. Foto: stiri.md

O imagine mărită puteți vedea mai jos, pentru că specialiștii presupun că este vorba despre vietatea numită ”tigrul platanului” sau ”avionul tigru”.

Pișcătura tigrului platanului este resimțită de om, dar leziunile nu sunt la fel de mari ca cele provocate de țânțari ori păianjeni, așa că spălarea cu apă și săpun a zonei înțepate sau aplicarea unui cubuleț de gheață sunt remediile care pot fi aplicate imediat.

Pentru a scăpa de prezența insectei peste tot în jurul nostru, soluția o reprezintă hainele lejere care să acopere însă mâinile și picioarele în totalitate iar înainte de intrarea în casă, hainele trebuie scuturate foarte bine.

Se pare că temperatura optimă pentru dezvoltarea insectei este în jur de 30 de grade, iar înțepătura ei este similară cu cea a țânțarilor. Dacă sunteți mușcat, spălați cu apă sau frecați zona iritată cu un cub cu gheață, recomandă specialiștii citați de media.

Autoritățile municipale susțin că nu cunosc cu exactitate, deocamdată, despre ce este vorba și că nu au primit plângeri din partea cetățenilor în privința insectelor. Primăria Chișinău s-a autosesizat în privința insectelor care provoacă neplăceri locuitorilor capitalei și deocamdată studiază .

Prin urmare, Întreprinderea municipală „Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi” din cadrul Primăriei Chișinău este cea care a venit cu precizări, în contextul apariției pe teritoriul municipiului a unor „insecte necunoscute, de dimensiuni mici, care provoacă incomodități cetățenilor”.

„Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi s-a autosesizat asupra acestui subiect și a expediat demersuri către Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor și Institutul de Zoologie al Academiei de Științe a Moldovei, pentru a determina specia, aria de răspândire, pericolul asupra sănătății populației și metodele de combatere a acestor insecte”, se arată în comunicatul media al serivciului aflat în subordinea Primăriei Chișinău.

Municipalitatea, prin reprezentanții săi, susține că doar în urma evaluării situației de către specialiști pot fi stabilite „măsuri eficiente de intervenție și de competența căror autorități depinde combaterea insectelor respective.”

Dar până să vină decizia finală a anchetei de specialitate, în subsidiar, unii chișinăuieni spun că acest atac al micilor vietăți ar avea legătură directă cu războiul din țara vecină, Ucraina.