Lifestyle

Castelul care nu a putut fi cucerit niciodată. În interiorul edificiului se află „Taurul din Salzburg”

Castelul care nu a putut fi cucerit niciodată. În interiorul edificiului se află „Taurul din Salzburg”

Este cel mai mare dintre vechile edificii fortificate ale Europei, cu o lungime de 250 metri și o lățime de 150 de metri și nimeni nu a reușit vreodată să-l cucerească. Iată povestea impresionantă a castelului Hohensalzburg.

Aflat pe dealul Festungberg, din Salzburg, Austria, la o altitudine de peste 500 de metri, castelul Hohensalzburg își are originea în anul 1077, când prințul arhiepiscop Eberhard a ridicat o curte cu un zid din lemn, necesar pentru protecția trupelor imperiale ale Sfântului Imperiu Roman.

O singură dată s-a încercat o intrare în forță

În secolele al XII-lea și al XIII-lea au fost ridicate zidurile impunătoare ce înconjoară castelul, iar turlele datează din secolul al XV-lea. Chiar dacă a suferit multe transformări de-a lungul timpului, castelul a rămas ferm și nimeni nu a îndrăznit să facă vreodată un asediu și să-l cucerească.

Istoria spune că o singură dată s-a încercat o intrare în forță, în timpul Marele Război Țărănesc, dar asediatorii nu au reușit nimic. La începutul secolului al XIX-lea însă, porțile cetății au fost deschise de bună voie, înaintea soldaților francezi conduși de generalul Moreau.

Închisoare, adăpost pentru ostași și depozit militar

Castelul a servit de-a lungul anilor fie ca închisoare, fie ca adăpost pentru ostași sau depozit militar, în acest loc fiind închiși prizonieri italieni, apoi mai mulți naziști, înainte ca Austria să fie încorporată Germaniei. La sfârșitul secolului al XIX-lea s-a realizat actualul funicular, care este folosit de turiști.

Ce este Taurul din Salzburg

Unul dintre cele mai importante obiective ale Salzburgului, castelul adăpostește „Taurul din Salzburg”, o orgă uriașă, alcătuită din mai mult de două sute de tuburi, instrument care datează de la începutul secolului al XVI-lea.

De asemenea, în fastuosul castel se află și Sala de aur, una dintre cele mai elegante capele din lume, precum și muzee cu colecții impresionante de obiecte ce au aparținut nobilimi și înaltului cler al vremurilor demult uitate.