Diverse

Castelul dintr-o peșteră din Austria, bântuit de un bărbat care ieșea la iveală doar în nopțile fără lună.Palatul e din anul 1181

Castelul dintr-o peșteră din Austria, bântuit de un bărbat care ieșea la iveală doar în nopțile fără lună.Palatul e din anul 1181
vi-mm.eu

În fața unei stânci, lângă Teufenbach în Murtal/Styria, sunt ruinele a două dintre puținele castele rupestre care au rezistat în Austria.

Termenul “Puxerloch” se referă la cele două castele rupestre (construite în peșteri de stâncă naturală), adiacente Luegg și Schallaun, situate în municipiul Teufenbach-Katsch, Austria.

Cele două castele au fost construite în piatră de calcar Puxer Wand (Stânca Pux) pe versantul sudic al muntelui Pleschaitz, la o înălțime de 100 de metri deasupra fundului văii Mur.

FOTO googlemaps

Castelul Schallaun, despre care se spune că e bântuit de un bărbat fără umbră

Castelul Schallaun a fost construit în cea mai mică dintre cele două peșteri, care, potrivit tradiției, își trage numele de la Chalons. Se spune că un cavaler al lui Chalons, în timpul domniei lui Carol cel Mare, a fugit cu o prințesă săsească și s-a refugiat în peștera în care și-a construit castelul.

Castelul Schallaun este construit pe mai multe niveluri, cu o curte inferioară și superioară, accesată prin căi și scări tăiate în stâncă.

FOTO antenne.at

Potrivit unei alte legende locale, castelul Schallaun a fost bântuit de un bărbat fără umbră, care din cauza unui  blestem a fost tulburat de perspectivele sale matrimoniale și s-a refugiat la umbra permanentă a peșterii. Avea să iasă la iveală doar în nopțile fără lună, când a răpit o țărancă în trecere și a purtat-o  în adâncurile fără umbră ale lui Schallaun.

Despre istoria lui Schallaun se știu foarte puține, dar castelul a fost menționat pentru prima dată într-un document din anul 1181, care menționează un Machward din Schallaun.

Domnii din Schallaun aparțineau nobilimii inferioare locale, care aveau relații cu domnii din Sauran. Despre aceștia din urmă se menționează în scrieri că dețineau proprietatea asupra lui Schallaun în anul 1472.

Peștera a servit drept curte superioară și avea o pivniță interioară lungă, care folosea temperatura reglată în mod natural de mediul din peșteră.

FOTO reisen-magazin.at

Castelul Luegg, fortăreața din gura peșterii

Castelul Luegg a fost construit într-o peșteră mai mare la vest de Schallaun și a fost o fortăreață impunătoare situată în gura peșterii. Castelul a fost fondat în secolul al XII-lea, cu modificări ulterioare și locuințe adăugate în secolul al XIV-lea .

Ca și Schallaun, Luegg a fost în mare parte distrus de o bandă criminală.

Castelul era alcătuit dintr-o curte exterioară înconjurată de un zid, la care se accesa o poartă și o potecă de la fundul văii. În interiorul peșterii se afla o curte interioară și mai multe camere, care duceau la un labirint de pasaje subterane care se întindeau pe câteva sute de metri, potrivit heritagedaily.com.