Actual Social

Cât costă instalarea panourilor fotovoltaice la o casă cu trei camere și câți bani economisim

panouri fotovoltaice, sursa foto cbc.ca panourile fotovoltaice
Foto: EVZ

Când viața ne aduce în cale creșteri de prețuri semnificative, dar și o devalorizare a leului ”dureroasă”, nu ne rămâne decât să căutăm soluții alternative, ideale pe termen lung.

Cât costă instalarea panourilor fotovoltaice la o casă cu trei camere și câți bani economisim

Specialiștii sunt de părere că instalarea panourilor fotovoltaice  este bine să fie făcută odată cu construirea casei, dar asamblarea acestora pe acoperiș se poate face și după ridicarea construcției propriu-zise.

În ultimul an, panourile fotovoltaice au apărut în toată Europa, ca ”ciupercile după ploaie”. Cele mai multe astfel de panouri pot fi văzute în  Germania, Olanda şi Spania.

Dar iată că și în România începe să prindă contur această idee, în special la construcțiile noi.

Imediat ce apare acest gând, ne trebuie și informația, respectiv cât costă și de ce avem nevoie pentru instalarea unor astfel de panouri. Răspunsul la această întrebare nu este deloc simplu, și asta deoarece implică mai mulți factori care pot influența prețul panourilor.

Prima întrebare: cum funcționează panourile fotovoltaice

Ca să știm cum funcționează, trebuie să cunoaștem, mai întâi, din ce sunt fabricate panourile fotovoltaice.

Panourile fotovoltaice sunt fabricate din materiale speciale, care absorb căldura și lumina soarelui. Datorită celulelor din siliciu din structura materialelor, căldura și lumina absorbite sunt transformate sub formă de energie.

De ce trebuie să ținem cont: în alegerea panourilor solare potrivite trebuie sa ținem cont de acoperișul casei, condițiile climatice din zona în care locuiești și numărul de ore cu lumină naturală.

Cât costă panourile fotovoltaice

În cazul în care aveți un acoperiș ”deasupra capului” cu o suprafață redusă, cea mai bună alegere o reprezintă panourile monocristaline, cunoscute pentru tehnologia avansată, dar și eficiența crescută peste 20%.

Urmează în listă panourile policristaline, care sunt mai ieftine și pot fi o alegere potrivită atunci când bugetul este limitat. Exemple:

Un sistem complet (panourile de tip Half-Cells.) poate ajunge chiar și la 1.600 de euro per kilowatt instalat.

Un sistem off-grid ce alimentează un frigider de 30-40 Watti, un televizor și 4 becuri LED pornește de la 1.100 euro.

Costurile pentru un sistem on-grid montat pe acoperiș pornesc de la 0.8 -1 eur./watt peak (Wp).

Prețul estimativ al unei instalații solare începe de la 3.200 euro. La aceste cifre se adaugă montajul, care poate fi diferit în funcție de dificultatea de instalare și echipa care se ocupă de aceasta. În plus, trebuie calculate avizele și proiectarea care, și ele, presupun un cost suplimentar, potrivit panourisolare365.ro.

Românii vor scăpa, în viitorul nu prea îndepărtat de grija scumpirilor la facturile de energie electrică.

Ministrul Mediului, Tánczos Barna a identificat soluția pentru rezolvarea, cel puțin parțial, a crizei energetice cu care se confruntă România. El propune ca un număr cât mai mare de români să beneficieze de spijin de stat pentru achiziția panourilor fotovoltaice pentru locuințe. Montarea panourilor fotovoltaice permite producerea de energie electrică gratis, cu ajutorul luminii solare.

Tánczos Barna dorește alocarea unui miliard de euro, până în anul 2024, pentru programul prin care populaţia din România poate cumpăra panouri fotovoltaice, ca soluție alternativă, cu mari beneficii și mici cheltuieli lunare.