Actual International

Cum a reacţionat Casa Albă la decizia OMS de a declara variola maimuţei drept urgenţă sanitară globală

Cum a reacţionat Casa Albă la decizia OMS de a declara variola maimuţei drept urgenţă sanitară globală
evz.ro

Epidemia variolei maimuţei poate fi „eliminată” din Statele Unite printr-un număr cât mai mare posibil de teste de depistare şi vaccinuri disponibile, dă asigurări Casa Albă, după ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat această boală pandemie, relatează AFP.

Cum a reacţionat Casa Albă la decizia OMS de a declara variola maimuţei drept urgenţă sanitară globală

În emisiunea ‘Face The Nation’ de la CBS News, coordonatorul grupului de lucru de la Casa Albă pentru combaterea epidemiei de coronavirus, Ashish Jha, a declarat: „Planul este de a elimina virusul din SUA. Putem să o facem”.

Totodată, Ashish Jha a spus:”Noi am acţionat rapid”, răspunzând, astfel, criticilor care evocau o reacţie prea tardivă din partea autorităţilor sanitare după semnalarea primelor cazuri în luna mai 2022, înainte de propagarea virusului, în mare majoritate la bărbaţi, care întreţinuseră relaţii sexuale cu alţi bărbaţi, citează stiripesurse.ro.

Câte cazuri de variola maimuței au fost depistate până în prezent în SUA, dar și în lume

O evidenţă a Centrelor de Prevenţie şi de Luptă împotriva Maladiilor (CDC) din 22 iulie 2022 arată că până în prezent, în SUA,  au fost depistate 2.890 de cazuri de variola maimuței.

Potrivit aceleiași surse, care citează CDC, de la începutul lunii mai 2022, când a fost detectată “variola maimuței” în afara ţărilor africane unde este endemică, au fost identificate peste 16.836 de cazuri în 74 de ţări.

Variola maimuţei se caracterizează prin febră, erupţii cutanate şi vindecare în general spontană, dar maladia poate provoca dureri mari.

Care este situația vaccinurilor în SUA

Potrivit sursei citate, oraşul New York, unde s-au înregistrat aproape 800 de cazuri, a protestat împotriva lipsei vaccinurilor, iar un ales democrat în Camera Reprezentanţilor, Adam Schiff, a susţinut că guvernul federal „nu este la înălţimea ripostei necesare”.

Ashish Jha, în urmă cu două luni, aveam un stoc limitat de vaccinuri

„Când noi am început în urmă cu două luni, aveam un stoc limitat de vaccinuri, dar noi am obţinut mai mult decât oricare altă ţară”.

În continuare, coordonatorul grupului de lucru de la Casa Albă, Ashish Jha, referindu-se la aproape 800.000 de doze de vaccin Jynneos, care erau blocate în Danemarca în aşteptarea unei inspecţii din partea Agenţiei Americane a Medicamentului (FDA), a spus că are un stoc.

”Acum avem peste 300.000. Vom distribui sute de mii în următoarele zile şi săptămâni”.