Actual Diverse

Cât de importantă este transmiterea indexului, în contextul noilor reguli la plata energiei electrice

Cât de importantă este transmiterea indexului, în contextul noilor reguli la plata energiei electrice
Infoactual

Potrivit anunțului oficial, începând de anul viitor se schimbă modul de facturare al energiei electrice. Noul calcul se va face în funcție de consumul de curent din fiecare locație în parte.

Cât de importantă este transmiterea indexului, în contextul noilor reguli la plata energiei electrice

În contextul noilor reguli la plata energiei electrice, transmiterea indexului devine esențială și decisivă la factura lunară emisă și transmisă consumatorului. Și aceasta deoarece vom plăti exact cât am consumat și nu vom avea surprize, de cele mai multe ori neplăcute, la regularizările trimestriale.

Noile prevederi

Începând cu 1 ianuarie 2023, facturile la energia electrică se vor calcula în funcție de consumul lunar. În acest context transmiterea la timp a indexului autocitit devine crucială.

În cazul consumatorilor care nu trimit acest index, consumul lunar se va calcula potrivit contractului. În general, este vorba despre o medie a consumului din ultimele trei luni.

”Din ianuarie 2023 va trebui ca, în fiecare lună, să citim contorul de energie electrică şi să transmitem indexul către furnizor. În cazul în care nu facem acest lucru, se va lua în calcul consumul stabilit în convenţia încheiată cu furnizorul.

Fiecare client ar trebui să aibă stabilită o astfel de convenţie de consum, în momentul în care încheie contractul cu furnizorul de energie.Aceasta trebuie să fie cât mai apropiată de consumul real”, a explicat Cristina Păun, specialist în energie, citată de media.

Până la 31 decembrie 2022 rămâne însă în vigoare dispoziția anterioară care ia în calcul consumul mediu de anul trecut.

Fără eșalonări

Amendamentul care prevedea plata în rate a facturilor nu a mai fost introdus în noul act normativ care stabilește tarifele și modul în care va fi facturată energia electrică.

Singurul lucru pe care îl va utea face un consumator cu o factură peste măsura posibilităților financialre este să meargă personal la distribuitorul de energie și să depună o cerere de plată în rate, dar decizia finală aparține exclusiv furnizorului.

Deci, fără eșalonări. Facturile trebuie să fie plătite la termenul stabilit de furnizor.

Și despre noile tarife

Românii care au un consum mai mic de 100 de kwh pe lună, vor plăti 0,68 de lei pe kwh. Cei care au un consum lunar până în 255 de kwh, vor plăti 80 de bani.

„Consumatorul ştie foarte clar ce va avea de plătit în fiecare lună, în baza citirilor pe care le va transmite. Este o modalitate prin care ţinem consumurile sub control”, a precizat George Niculescu, secretar de stat Ministerul Energiei, citat de romaniatv.ro. 

Consumatorii care au între 255 și 300 de kwh vor plăti primii 255 la preț plafonat, iar diferența la prețul din contract. Totodată, cei care depășesc pragul de 300 de kwh pe lună plătesc tot consumul la prețul din contract, dar nu mai mult de 1,3 lei/ kwh.