Lifestyle

Cât trebuie să dureze o masă? Greșeala pe care o fac mulți români

Cât trebuie să dureze o masă? Greșeala pe care o fac mulți români

Dietele funcționează la fel ca moda: intră și ies din tendințe și adesea se află în contradicție unele cu altele. Dacă totuși există un acord referitor la ce categorii nutritive trebuie să favorizezi, precum și ce trebuie făcut pentru a te afla în deficit caloric, oamenii nu pot cădea de acord dacă e de preferat să mănânci repede sau lent. Cel puțin nu cei care se specializează în nutriție.

În lumea experților nutriționiști, este o regulă de aur pentru orice dietă: masa trebuie să dureze cel puțin 20-30 de minute. În caz contrar, riscul de obezitate crește considerabil. În plus, colesterolul ridicat este asociat cu persoanele care consumă mâncarea fără a-și lăsa timp să o savureze. Chiar și în afara acestor probleme de sănătate, arsurile gastrice și senzațiile de disconfort sunt mult mai frecvente la oamenii care mănâncă rapid și absent. Nu trebuie să uităm că un astfel de stil de alimentație poate să întrețină și tulburări afective, precum mâncatul compulsiv, care are la rândul său multe urmări nefericite.

Problemele de alimentație ale românilor

Indiferent dacă este vorba de mic-dejun, prânz sau cină, recomandarea experților este ca masa să fie consumată în tihnă. Românii se confruntă de multe ori cu lipsa timpului și cu mâncatul pe fugă, în picioare, pe stradă. Practic, oriunde în afară de masă, unde și-ar putea acorda un moment de repaus. În plus, chiar dacă tinerii și persoanele de vârstă mijlocie au un interes marcat pentru un stil de viață sănătos, nu au întotdeauna informațiile sau resursele necesare pentru a-l menține.

Din aceste motive, precum și pe baza unei culturi gurmande, românii sunt „lideri” în niște privințe negative: spre exemplu, incidența bolilor de inimă la nivel european, problemele cu colesterolul, precum și speranța de viață redusă.

Sfatul expertului

Pentru a începe de undeva, sfatul Cristelei Georgescu, care este specializată în sănătate holistică, este următorul:

„Alimentele solide, deci care nu sunt fluide, sunt tari, trebuie mestecate până ajung lichid. Iar dacă mănânc o supă sau un compot, nu mănânc așa, bag în gură și înghit, nu! Sau dacă beau un suc, nu îl înghit așa! Plimbi măcar de 2-3 ori și amesteci puțin cu salivă sucul respectiv sau supa respectivă. Alimentele ajung în stomac nemestecate suficient, așa că acesta va fi nevoit să facă treaba dinților, deci să secrete mai mult suc gastric”, a declarat ea pentru Digi 24, conform unui articol publicat de cancan.ro.

De asemenea, a trata astfel alimentele, în special pe cele tari, ar putea menține starea de sațietate mai mult timp și chiar păcăli rezistența la insulină.