Culinar

Ayran, băutura ideală pe timp de caniculă. Conține trei ingrediente, se prepară rapid și ajută la dietă. Video

Ayran, băutura ideală pe timp de caniculă. Conține trei ingrediente, se prepară rapid și ajută la dietă. Video

Când ne simțim de-a dreptul epuizați din punct de vedere termic, căutăm idei și rețete, care pot să ne aducă multiple benficii.

Ayran, băutura ideală pe timp de caniculă. Conține trei ingrediente, se prepară rapid și ajută la dietă. Video

Această băutură, pe bază de iaurt, provine din Orientul Mijlociu. Este deosebit de populară în Turcia. De aici, ea s-a răspândit peste tot în lume, inclusiv la noi.

În Turcia, această băutură este atât de populară încât este ușor de găsit în majoritatea restaurantelor fast-food. Pe timpul verii, oamenii consumă ayran ca pe o băutură răcoritoare obișnuită. Unele magazine vând ayran gata făcut, însă este foarte ușor de preparat și acasă.

Dieta cu ayran este băutura ideală pe timp de caniculă. Ayranul este o bautură răcoritoare, dar și sănătoasă. Este un amestec de iaurt, apă şi sare, iar specialiştii în nutriție susţin că acest cocktail ne ajută inclusiv să slăbim, dacă este cazul.

Rețeta

Pentru a prepara ayran sunt necesare următoarele ingrediente: iaurt simplu degresat (400 gr), apă plată (1 litru) și sare. Într-un blender, se pun iaurtul şi apa sau gheața, apoi se adaugă sare, puţin câte puţin, după gust. Rezultatul final este o băutură subțire, adesea acoperită cu o spumă fină.

În funcție de gustul fiecăruia dintre noi, poate fi adăugată mentă, chimen, câțiva stropi de lămâie, piper și chiar usturoi.

Ayranul se servește, în mod tradițional, rece.

Foarte mulți oameni beau ayran simplu sau alături de alte preparate, în special, împreună cu carnea picantă.

Beneficii medicale

Principalul ingredient folosit pentru a face această băutură răcoritoare este iaurtul, care are în conținut de proteine, calciu și probiotice naturale. Această băutură este foarte bună pentru hidratarea corpului și, de asemenea, ajută, în mod semnificativ, sistemul digestiv.

Consumul lui combate diferite probleme, precum constipaţia, diareea şi balonarea. Băutura conține probioticele necesare unei bune funcţionări a tranzitului intestinal, proteine, vitamina B6, vitamina B12, vitamina B2 (riboflavina), calciu, magneziu şi potasiu.

Pentru a slabi, nutriționiștii recomandă consumul a  1 – 1,5 litri de ayran pe zi. Ayranul aduce, totodată, și o contribuție semnificativă la menținerea unei imunități bune.

Foto: Happy Kitchen/ youtube