Info Actual

Info Actual > Social > Câte persoane au fost vaccinate în lume, până acum! OMS a făcut anunțul: ”Toată lumea trebuie să facă mai mult”
Social

Câte persoane au fost vaccinate în lume, până acum! OMS a făcut anunțul: ”Toată lumea trebuie să facă mai mult”

Câte persoane au fost vaccinate în lume, până acum! OMS a făcut anunțul: ”Toată lumea trebuie să facă mai mult”

Michael Ryan, directorul pentru urgenţe sanitare din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a declarat miercuri, că aproximativ 28 milioane de doze de vaccinuri anti-COVID-19 au fost administrate în 46 de ţări ale lumii, în 36 de zile.

Michael Ryan şi-a exprimat îngrijorarea faţă de viteza de contagiere a SARS-CoV-2 constată în câteva ţări din cauza noilor variante mai contagioase a virusului, deşi campania de vaccinare a început.

„Intrăm în al doilea an al pandemiei şi situaţia ar putea deveni chiar mai dificilă având în vedere ritmul de contagiere”, a spus el în cursul uneia din sesiunile regulate de întrebări-răspunsuri pe care OMS le organizează pentru publicul larg.

Campaniile de vaccinare făcute de tările bogate

Michael Ryan, şi-a exprimat regretul referitor la campaniile de vaccinare, susținând că sunt în principal făcute de ţări bogate.

„Cred că am ajuns la 28 de milioane de doze de vaccinuri administrate până în prezent. Cinci vaccinuri sau platforme diferite au fost utilizate”, a precizat el.

„Aproximativ 46 de ţări desfăşoară campanii de vaccinare, dintre care doar una singură are venituri modeste”, a remarcat Michael Ryan, subliniind că 38 din cele 46 fac parte dintre ţările bogate.

„Există populaţii care vor şi au nevoie de vaccinuri şi care nu le vor primi până când nu le distribuim mai bine”, a afirmat el, adăugând că „toată lumea trebuie să facă mai mult”.

Alianţa pentru vaccinuri (Gavi) și OMS au înfiinţat mecanismul Covax. Acest mecanism este pentru a distribui vaccinuri anti-COVID-19 ţărilor defavorizate. Din păcate sistemul suferă de tendinţa „fiecare pentru sine” a ţărilor bogate şi a unei lipse de finanţare.

Obiectivul OMS este să furnizeze doze pentru circa 20% din populaţia ţărilor participante la Covax înainte de sfârşitul anului. Agenţia ONU speră să trimită primele vaccinuri la sfârşitul lunii ianuarie sau în februarie.

Potrivit unui bilanţ întocmit miercuri de AFP pe baza surselor oficiale, de la începutul pandemiei de coronavirul care s-a declanșat în Chiana la sfârșitul anului 2019 și până în prezent, s-au soldat 1.964.557 de decese, potrivit Digi 24.