International

Câți bani au fost cheltuiți în cadrul războiului dintre Rusia și China? A fost atins un nou record

razboi in Ucraina, Bahmut,
sursă foto CNN

Potrivit unui renumit grup de reflecție privind conflictele și armamentul, cheltuielile militare globale au atins un nivel record anul trecut ca urmare a războiului Rusiei în Ucraina, care a dus la cea mai mare creștere anuală a investițiilor în Europa de la încheierea Războiului Rece, în urmă cu trei decenii.

Potrivit unui comunicat al Institutului Internațional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm (SIPRI), cheltuielile militare globale efective au crescut cu 3,7% în 2022, ajungând la 2.240 de miliarde de dolari.

S-au cheltuit 2.240 miliarde de dolari

După ani de tensiuni crescânde, Rusia a invadat Ucraina în februarie, determinând națiunile europene să își fortifice în grabă apărarea. Moscova afirmă că a avut nevoie să își desfășoare „operațiunea militară specială” pentru a se apăra împotriva a ceea ce percepe ca fiind un Occident ostil și agresiv. Potrivit Ucrainei și aliaților săi din Occident, Rusia lansează un război neprovocat pentru a anexa teritorii.

Rusia și Ucraina au contribuit în cea mai mare parte la creșterea de 13% a cheltuielilor militare europene anul trecut, dar și alte câteva națiuni europene și-au majorat bugetele militare și au făcut planuri suplimentare în lumina escaladării tensiunilor. Mai multe guverne și-au sporit, printre altele, investițiile în programe multianuale. Ca urmare, Diego Lopes da Silva, cercetător senior la SIPRI, a prezis că cheltuielile militare din Europa Centrală și de Vest vor crește în următorii ani.

În 2022, cheltuielile militare ale Ucrainei au crescut cu 640%, cea mai mare creștere anuală înregistrată vreodată în registrele SIPRI, care datează din 1949. Această cifră exclude ajutorul militar financiar considerabil pe care Occidentul l-a furnizat în trecut. Potrivit SIPRI, în 2022, în SUA, cheltuielile militare americane pentru armată ar include 2,3% din ajutorul militar acordat Ucrainei. În ciuda faptului că este de departe cel mai mare cheltuitor din lume, sumele totale cu care au contribuit Statele Unite au crescut foarte puțin în termeni reali.

Rusia a cheltuit mai mult decât se aștepta

Deși SIPRI a recunoscut că datele sunt „foarte puțin fiabile, având în vedere opacitatea tot mai mare a autorităților financiare” de la începutul conflictului rusesc din Ucraina, cheltuielile militare ale țării au crescut cu aproximativ 9,2%. Invazia Ucrainei a costat Rusia semnificativ mai mult decât a planificat, potrivit lui Lucie Beraud-Sudreau, șefa programului SIPRI privind cheltuielile militare și fabricarea de arme, citată de Reuters. „Diferența dintre planurile bugetare ale Rusiei și cheltuielile militare reale ale acesteia în 2022 sugerează că invazia Ucrainei a costat Rusia mult mai mult decât a anticipat”, a spus ea.

Invazia Rusiei în Ucraina „provoacă țării și poporului său suferințe și distrugeri masive”, potrivit secretarului general al ONU, Antonio Guterres, și, de asemenea, „alimentează dislocarea economică globală declanșată de pandemia COVID-19”.