International

Ucraina ține cu dinții de Bahmut! „Chiar și după atâta timp, noi suntem încă aici”

razboi in Ucraina, Bahmut,
sursă foto CNN

Lupta pentru Bahmut a ajuns să fie cea mai lungă și cea mai sângeroasă din război, în ciuda lunilor de avertismente din partea Washingtonului că Ucraina nu va fi capabilă să apere orașul în cazul unui asalt al mercenarilor ruși.

Potrivit unor documente ultrasecrete ale serviciilor secrete americane de informații, primite de Washington Post de la Jack Teixeira, membru al Gărzii Naționale Aeriene din Massachusetts, evaluările americane au fost pesimiste încă din ianuarie. Washingtonul a sfătuit Kievul să își reducă pierderile și să părăsească orașul din cauza perspectivei unei încercuiri a soldaților ucraineni în Bahmut.

Ucraina ține cu dinții de Bahmut

Capacitatea Ucrainei de a apăra orașul a fost pusă în pericol, potrivit unui raport ștampilat „top secret”, iar dacă soldații ucraineni nu pleacă în următoarea lună, aceștia vor fi fără îndoială încercuiți.

Părți din avertismente nu au fost luate în considerare. Pentru a susține moralul național și pentru a împiedica Rusia să poată revendica victorii teritoriale, Kievul a considerat că păstrarea Bahmutului este un lucru esențial, care depășește cu mult valoarea militară strategică a orașului. Potrivit Ucrainei, puterea Rusiei a fost afectată de mai mulți soldați pe care i-a pierdut în timpul războiului prelungit de la Bahmut, în special din forța de mercenari Wagner.

Colonelul Pavlo Palisa, comandantul ucrainean însărcinat cu bătălia pentru Bahmut, a afirmat că nici informațiile americane și nici sugestiile privind modul în care să profite de bătălia pentru Bahmut nu i-au fost vreodată furnizate public.

El a remarcat, vorbind dintr-un post de comandă subteran: „Nu sunt un pește atât de mare”.

Un alt document care a apărut pe site-ul Discord explică modul în care Ucraina poate „impune costuri viitoare” soldaților ruși folosind arme moderne, eforturi de relații publice și tehnologie de contra-dronă.

Cum se poate folosi Ucraina de tehnologie

Palisa a dat credit unui amestec de război urban convențional și recunoaștere sofisticată cu drone, care a inclus utilizarea bruiajului comunicațiilor, pentru capacitatea sa de a apăra porțiuni din oraș timp de luni de zile.

Palisa a declarat că, pe măsură ce forțele rusești au intrat în perimetrul Bahmut, el a ordonat trupelor sale să se întoarcă în interiorul clădirilor de apartamente, unde au folosit acoperișurile ca teren înalt și casele ca poziții antitanc. Ambele părți au început să se bazeze foarte mult pe dronele de recunoaștere aflate mai departe în interiorul orașului pentru a ținti și a bruia pentru a lăsa perplecși sistemele de navigație ale inamicului.

El s-a referit la tacticile care împiedică accesul la semnalele GPS drept „bruiaj” și a afirmat că „inamicul nostru folosește bruiajul cu adevărat cu succes. Nu putem angaja adversarul cu foc de artilerie dacă nu avem ochi pe cer. Nu avem multe proiectile de artilerie, prin urmare, este crucial. Așa că este nevoie de precizie din partea focului nostru de artilerie.

Palisa a susținut că Ucraina a preluat și ea strategii de la Rusia, cel mai recent utilizând un echipament care ascunde „punctul de origine” al unei drone sau coordonatele care ar indica poziția unității care controlează dispozitivul.  „Dacă vor detecta dronele noastre, le va permite să știe că locul de origine al dronei se află în Australia”, a adăugat el.

În momentele cruciale, când părea imposibil de ținut orașul, Ucraina trimitea periodic soldați speciali pentru a asigura liniile de aprovizionare și a menține ordinea.

„Chiar și după atâta timp, noi suntem încă aici, facem tot ce putem pentru a menține orașul în siguranță”, potrivit Adevărul.