International

Rusia s-a bucurat prea devreme! Ucraina ripostează

Rusia s-a bucurat prea devreme! Ucraina ripostează

În primele săptămâni ale războiului în curs de desfășurare din Ucraina, Forțele Aerospațiale Ruse (VKS) au pierdut unele dintre cele mai bune avioane de luptă ale sale în număr semnificativ, deoarece a subestimat puterea aeriană a Ucrainei, a declarat purtătorul de cuvânt de top al Forțelor Aeriene ucrainene.

Iuri Ihnat, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei, a declarat într-un interviu recent că Forțele Aeriene ucrainene sunt de șase ori mai mici decât VKS ale Rusiei; prin urmare, rușii au crezut că nu vor întâmpina prea multă rezistență și nu au fost atenți.

„Vreau să remarc faptul că avioanele rusești doborâte în primele săptămâni ale războiului au fost printre cele mai bune. Printre acestea se numărau Su-34, Su-30, Su-35 și multe elicoptere”, a declarat Ihnat.

„Aviația rusă a suferit pierderi la început. Când au subestimat aviația noastră, când au crezut în propaganda lor că totul fusese deja distrus aici, că o plimbare pe cer va fi ușoară pentru ei”, a continuat el.

Tensiunile dintre Rusia și Ucraina sunt în aer

El a mai spus că rușii s-au bucurat de un avantaj semnificativ în ceea ce privește tehnologia și numărul, pentru a arăta rezistența Forțelor Aeriene ucrainene în contracararea Forțelor Aeriene ruse.

„Rușii au avut un astfel de avantaj. Și dacă adăugați și mai multă tehnologie pe care ați investit-o în aeronavele rusești. Adică, modernizarea Su-27 în Su-30, apoi a apărut Su-34, Su-35”, a precizat Ihnat.

Poate că Ihnat are dreptate când afirmă că, în ciuda superiorității tehnologice și numerice copleșitoare a Forțelor Aerospațiale Ruse, armata ucraineană a reușit să mențină contestat spațiul aerian al Ucrainei.

Cu toate acestea, nu superioritatea aeriană a Ucrainei a împiedicat armata rusă să stabilească un control complet asupra spațiului aerian ucrainean, ci mai degrabă sistemele ucrainene de rachete sol-aer care au refuzat spațiul aerian mijloacelor aviației de luptă rusești.

După cum EurAsian Times a discutat în detaliu, avioanele de luptă rusești avansate, precum Su-30SM și Su-35S, au rămas foarte eficiente și letale împotriva aeronavelor ucrainene pe tot parcursul războiului.

În plus, forțele aeriene ucrainene sunt depășite numeric de VKS. Au existat, de asemenea, cazuri în care VKS a desfășurat aproximativ 10-12 avioane de luptă împotriva unui singur avion de luptă ucrainean.

Unde este cea mai mare vulnerabilitate a Ucrainei

Acest lucru este evident chiar și din pierderile documentate de mijloace de apărare aeriană de ambele părți, unde pierderile Ucrainei sunt mult mai mari decât cele ale Rusiei.

Inventarul de avioane de vânătoare al Ucrainei de dinainte de război cuprindea aproximativ 30 de Su-27 și aproximativ 50 de MiG-29, care pot fi folosite și pentru operațiuni aer-sol.

Până în prezent, Ucraina a pierdut până la 17 MiG-29 și nouă Su-27, potrivit celor mai recente cifre compilate de blogul de urmărire militară Oryx pe baza confirmărilor vizuale. Dintre acestea, un MiG-29 și un Su-27 au fost distruse la sol.

Dintre cele 16 MiG-29 doborâte din ceruri, 12 pierderi au fost documentate între februarie și aprilie 2022. De asemenea, în cazul celor opt Su-27 doborâte, cinci dintre ele au fost documentate în același interval de timp.