Actual

Cazul SMURD. Raed Arafat nu vrea să se subordoneze civililor de la Ministerul Sănătății, ci să rămână în curtea Internelor

bărbat de 65 de ani

Subordonarea SMURD a inflamat relația dintre ministrul Sănătății Alexandru Rafila și Raed Arafat, secretar în Ministerul de Inerne, cel care s-a zbătut să includă serviciul de urgență în subordinea decidenților în uniforma cu stele pe umăr.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, i-a răspuns ministrului Rafila, după ce acesta i-a cerut să vină la Ministerul Sănătății pentru a găsi o soluție la problema integrării SMURD în cadrul instituției guvernamentale. Răspunsul secretarul de stat sugerează că ministrul, medic și el, ar strica tot sistemul creat în jurul SMURD.

Argumentele medicului Alexandru Rafila, ministrul Sănătății

De la bun început Raed Arafat a susținut menținerea serviciului nemedicalizat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Joi, Alexandru Rafila a explicat, în urma informațiilor apărute despre integrarea serviciului SMURD în cadrul Ministerului Sănătății, că acesta nu are nicio legătură cu unitățile de primiri urgențe sau cu ambulanța întrucât nu oferă servicii medicalizate, ci ajutor nemedicalizat, pus la dispoziție de persoane fără pregătire profesionistă în domeniul medical.

„Ambulanța oferă un serviciu medicalizat, iar SMURD oferă un serviciu nemedicalizat. Sunt paramedici, oameni care au beneficiat de instruire, dar nu sunt profesioniști în domeniul sănătății”, a transmis Alexandru Rafila. El a explicat că propunerea sa s-a referit la inițierea unui proces care să facă posibilă reîntregirea sistemului de sănătate, iar medicina de urgență e o parte a asistenței medicale, care trebuie coordonată de Ministerul Sănătății, nu de MAI.

Arafat „să se decidă ce își dorește, SMURD sau asistență medicală de urgență”

„Acest sistem nu există în nicio țară. Și în România trebuie la fel. Dar acest lucru trebuie construit treptat, nu se poate face peste noapte. Și nu trebuie legat de persoana mea sau de persoana domnului Arafat, despre care eu mereu am avut cuvinte de laudă față de activitatea pe care a desfășurat-o până acum. O soluție e să vină dânsul la Ministerul Sănătății. Să se decidă ce își dorește, SMURD sau asistență medicală de urgență. Sunt două lucruri diferite”, a mai spus ministrul Sănătății.

Poziția lui Raed Arafat despre situația SMURD

Raed Arafat a reacționat ieri, într-o  conferință de presă susținută la Timișoara.

„E un sistem extrem de complex – și nu vorbesc doar de SMURD aici. Vorbesc de SMURD, Pompieri, Ambulanță, UPU… E interconectat. Sunt atâtea conexiuni în interiorul sistemului stabilite prin lege, stabilite la nivel de lege primară, de legi secundare. Deci noi trebuie să construim mai departe, pentru că uneori, dacă încercăm să reparăm ce nu este stricat, e posibil să îl stricăm. Asta este ideea”, a declarat șeful DSU, Raed Arafat.