Diverse

Ce a descoperit Florian Bichir în Arhivele Securității despre Arsenie Boca

Ce a descoperit Florian Bichir în Arhivele Securității despre Arsenie Boca

De câțiva ani se tot vorbește despre canonizarea lui Arsenie Boca, pe care românii îl consideră și îl venerează ca pe un sfât.

Deocamdată, Biserica Ortodoxă nu a dispus canonizarea. Florin Bichir, teolog, jurnalist, scriitor, istoric și profesor a explicat într-o emisiunea de pe canalul EVZ Play care sunt criteriile canonizării. Totodată, fostul membru al CNSAS a povestit ce a descoperit în Arhivele Securității despre începerea urmăririi lui Arsenie Boca. Sunt lucruri inedite, puțin cunoscute sau deloc.

Criteriile canonizării

Florian Bichir a punctat pentru ca un om deosebit să ajungă sfânt după moartea sa:

*Primul criteriu este evlavia populară. Este important ca lumea să îl creadă sfânt. Dacă nu îl crede poporul, este degeaba. A doua este săvârșirea de minuni. Există o mulțime de dovezi și rapoarte care consemnează acest lucru în cazul lui Arsenie Boca. Vorbim aici de oameni bolnavi de cancer în fază terminală care au fost puși pe picioare după ce s-au rugat.

*Apoi vine viața frumoasă într-un Hristos. Arsenie Boca a fost urmărit, schingiuit, arestat. De asemenea, este esențial să aibă moaște.

*La fel ca și la Arsenie Boca, pe chipurile sfinților nu vei vedea niciodată tristețea sau răutatea. Ei sunt întotdeauna luminoși și calmi, deschiși și buni. La acest moment, sunt în jur de 12 români care sunt pe listele de canonizare.

*Cererile de canonizare vin din partea credincioșilor din țară, iar Sinodul are datoria să înceapă un studiu, o investigație despre viața și faptele acelei persoane.

Arsenie Boca a fost verificat dacă este legionar

Istoricul Florian Bichir:

*Ca să terminăm odată cu paranoia asta, am cercetat în arhivele Securității tot ce a contabilizat Securitatea, dar și Serviciile de Informații, despre viața lui Arsenie Boca. Am descoperit în plus față de alți cercetători faptul că numele lui apărea scris cu litera K, pe el chemându-l Zian Boka.

*Primul document care apare în dosarul Boca este din 1943, din vremea Mareșalului. Cum România era în război, iar Transilvania de Nord-Est era luată de către unguri, unii și-au zis că trebuie să cerceteze ce e cu băiatul ăsta. Boca a fost astfel urmărit între 1943 și 1989, toată viața de adult.

*În primul document se scrie că au fost să-l verifice dacă a fost legionar. S-a dovedit atunci că nu era legionar, ci doar un mistic. Părintele Stareț de la Sâmbăta de Sus îi trimite și o scrisoare Mareșalului în care îi spune să pună jandarmeria să facă un post fix în mănăstiri, pentru a nu mai exista dubii. Astfel, s-a mai dovedit încă o dată că nu era legionar.

Minunea lui Arsenie Boca verificată de Securitate

Florian Bichir a relatat ce s-a întâmplat la înmormântarea mamei lui Arsenie Boca. Preotul și-a iubit foarte mult mama, ea fost cea care l-a crescut singură și l-a dus mereu la biserică să-l slujească pe Dumnezeu. De aceea, Arsenie Boca nu putea lipsi de la înmormântarea mamei.

Florian Bichir:

*Una dintre cele mai mari minuni cu care a înnebunit Securitatea a fost la o unitate de muncă la canalul Dunăre – Marea Neagră. În anul 1950, mama sa a trecut la Cele Veșnice, iar la înmormântare sunt mărturii care specifică faptul că Arsenie Boca a fost prezent acolo, chiar dacă el se afla la sute de kilometri distanță. Securitatea a verificat să vadă dacă nu a evadat cumva, însă nu făcuse asta. Nu înțelegea nimeni cum a putut fi prezent în două locuri în același timp. Totul e consemnat.

*Minunile nu constau doar în ceva miraculos, în vreo magie sau ceva. Și starea de liniște sufletească este o minune în zilele noastre. Foarte mulți oameni care pășesc în locul lui Arsenie Boca au declarat că au simțit asemenea lucruri. Până și cei mai necredincioși oameni recunosc că există locuri sfinte pe Pământ.