Actual Lifestyle

Ce a fost și ce-a ajuns cabana de lângă „Altarele ciclopice din Caraiman”. Acum e de vânzare

Ce a fost și ce-a ajuns cabana de lângă „Altarele ciclopice din Caraiman”. Acum e de vânzare
wikipedia.org

Cabana Babele reprezintă baza turistică centrală a Munților Bucegi, aici încrucișându-se principalele drumuri.

Cabana Babele  a fost construită în anul 1937, pe platoul Munților Bucegi, la o altitudine de 2206 metri, sub Vârful Babele (latitudine – 45,40617; longitudine – 25,47201), de către societatea turistică Asociația Drumeților din Munții Înalți ai României (A.D.M.I.R.), după proiectul arhitectului Octav Doicescu.

Aspectul cabanei a fost ușor modificat în anii comunismului, dar după 1989 cabana a devenit practic de nerecunoscut din cauza mutilării totale a volumetriei și aspectului inițial.

Această bază turistică centrală a Munților Bucegi este situată în vecinătatea unor fenomene litografice, respectiv  ciupercile de piatră numite Babele (monumente ale naturii), aflate în fața și în spatele cabanei și a  Sfinxului în imediata ei apropiere.

Babele, păstrând legătura cu Sfinxul (situat la 10 minute de cabana Babele), au fost supranumite „Altarele ciclopice din Caraiman”.

Cum au apărut Babele

Despre apariția lor s-au format legende si teorii. Potrivit unor cercetători, agenții modelatori au fost apa și vântul cu sprijinul înghețului și dezghețului, scrie Wikipedia.org

Cabana Babele, bază pentru practicarea schiului

Iarna și mai ales primăvara, Cabana Babele servea ca bază pentru practicarea schiului. Accesul la cabana Babele se poate face cu:

  • telecabina din Bușteni
  • piciorul, de la Bușteni pe Valea Jepilor sau pe creasta Bucegilor de la Cabana Piatra Arsă.

Iar azi, Cabana Babele se vinde

În prezent, Cabana Babele, una dintre cele mai frumoase cabane din munții Bucegi (care are o capacitate de 108 locuri în camere cu 2 – 12 paturi, bufet și restaurant cu autoservire permanentă, lumină electrică de la rețeaua publică, toaletă și apă curentă, încălzire cu gaze naturale și calorifere), a fost scoasă la vânzare contra unei sume de-a dreptul fabuloase, respectiv 1.150.000 de euro, potrivit anunțului dat încă din luna iulie 2022 pe imobiliare.ro.

FOTO imobiliare.ro

La momentul actual, Cabana Babele reprezintă o afacere de familie, pe care Elena Caramalău o administrează. Din 1983, până în 2009 și soțul acesteia, Lică, se ocupa de imobil, doar că acesta a decedat între timp. Fiicele celor doi au luat decizia de a pune cabana la vânzare, însă motivul nu este încă cunoscut.

Dar, cert este că cel care va dori să achiziționeze întregul complex, va avea parte de o priveliște uimitoare și de niște condiții potrivite. Astfel, Cabana Babele este ideală pentru cei care își doresc să petreacă momente frumoase și liniștite departe de agitația din marele orașe. Iubitorii de munte vor trece cu drag pragul cabanei, ceea ce înseamnă că ar putea fi o investiție destul de bună pentru oamenii de afaceri.