Actual

Ce analize vei putea face gratuit. Din ce în ce mai mulţi oameni sunt afectaţi de această boală

analize, sursa foto prpmed.de

Românii sunt foarte predispuși la apariția cancerului de piele. Acest lucru este cauzat de faptul că foarte puțini folosesc factor de protecție solară, deși cunosc foarte bine riscurile ultravioletelor.

Mai multe instituții de stat și private demarează programe prin care să depisteze posibilele formațiuni canceroase la nivelul pielii. Cea mai importantă astfel de inițiativă este condusă de Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, care în acest sezon estival va trimite pe litoral o echipă menită să depisteze posibilele manifestări maligne.

Un risc în creștere

Soarele afectează din ce în ce mai puternic oamenii de pe întreg Globul; în consecință, cancerul de piele este cea mai frecventă manifestare a cancerului în rândul populației la nivel mondial. Este estimat că în următorii ani, riscul de îmbolnăvire va crește cu 80% în cazul întregii lumi și cu 90% la nivel național.

„Cancerul de piele este cel mai frecvent cancer din Statele Unite și din întreaga lume.
1 din 5 americani va dezvolta cancer de piele până la vârsta de 70 de ani.
Mai mult de 2 persoane mor de cancer de piele în SUA la fiecare oră.
A avea 5 sau mai multe arsuri solare dublează riscul de melanom.
Când este detectat devreme, rata de supraviețuire pe 5 ani pentru melanom este de 99%.
În SUA, peste 9.500 de persoane sunt diagnosticate cu cancer de piele în fiecare zi. Peste 5,4
milioane de cazuri de cancer de piele non-melanom au fost tratate în SUA în 2012.
Cheratoza actinică este cel mai frecvent precancer; afectează peste 58 de milioane de americani.
Costul anual al tratamentului cancerelor de piele în SUA este estimat la 8,1 miliarde de dolari:
aproximativ 4,8 miliarde de dolari pentru cancerele de piele nonmelanom și 3,3 miliarde de dolari
pentru melanom”, se arată într-un raport publicat de DSP Suceava în 2021.

Din acest motiv, cel mai mare centru universitar de medicină din România, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, pornește în 2023 în al treilea an consecutiv de „Asumă-ți să fii sănătos”. Programul presupune analize gratuite pentru specialitățile endocrinologie și dermatologie.

Din ce în ce mai multe inițiative

În afara proiectului demarat de UMFCD și prezentat în detaliu de Antena 3 CNN, în România este activă și caravana „Nu am făcut destul!”, sub coordonarea Asociației Bolnavilor de Cancer. Aceasta vizează persoanele care se află în zone rurale, unde se întâmplă adesea să fie depistate cazuri de cancer, îndeosebi de piele și de sân.

În plus, ediția din 2022 a festivalului Nostalgia, desfășurată în Parcul Izvor din București, a avut o caravană din partea companiei de dermatocosmetice Vichy, care a asigurat analize preventive gratuite.