Social

Ce au aflat cercetătorii despre hepatita misterioasă care afectează copiii foarte mici. A trecut un an de la primul caz

hepatită
Arhivă

Rapoartele despre potențiale cazuri au apărut de când Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor au emis o alertă națională pentru medici, în aprilie, cerându-le să fie atenți la cazurile inexplicabile de inflamație hepatică la copii.

Un total de 296 de cazuri potențiale de hepatită inexplicabilă la copiii mici au fost identificate până în prezent, a raportat CDC. Majoritatea cazurilor nu sunt noi; multe au fost identificate precedent, existând cazuri chiar din octombrie. Deși numărul poate suna mare, nu a depășit numărul anual așteptat de cazuri severe de hepatită pediatrică.

De fapt, cazurile au scăzut în ultimele săptămâni, potrivit lui dr. Markus Buchfellner, doctor în boli infecțioase pediatrice la Universitatea din Alabama. Buchfellner a alertat pentru prima dată CDC cu privire la cazuri neobișnuite consecutive de hepatită pediatrică anul trecut.

Scăderea numărului de cazuri nu înseamnă că oamenii pot să ignore problema. Situația este „încă suficient de alarmantă încât trebuie să știm mai multe despre ea”, a spus el.

Cele mai multe cazuri au fost la copii sub 5 ani; vârsta medie a fost de 2 ani, a raportat CDC. Aproape 90% dintre copii au necesitat spitalizare, 6% au avut nevoie de un transplant de ficat, iar 11 copii au murit.

Niciunul dintre copii nu a testat pozitiv la vreuna dintre cauzele comune ale hepatitei. Această boală se referă în general la inflamația ficatului și poate avea sute de cauze, inclusiv  viruși, toxine și intoxicație alimentară.

În 224 dintre cazuri, pacienții au făcut un test pentru a detecta infecția cu adenovirus – un virus care este considerat a fi principalul suspect. Puțin sub jumătate, 45%, au testat pozitiv.

Adenovirusurile sunt frecvente în rândul copiilor și pot provoca o serie de simptome, de la răceli și conjunctivită acută până la vărsături și diaree. Totuși, nu sunt o cauză cunoscută a hepatitei severe la copiii sănătoși.

Se știe că adenovirusul provoacă hepatită la copiii cu un sistem imunitar compromis, a spus dr. David Sugerman, ofițer medical în Divizia de Boli Virale a CDC și autor al noului raport. Cazurile acestea, însă, diferă în două moduri, a spus el. În primul rând, se regăsesc la copii care au un sistem imunitar sănătos, iar în al doilea rând, virusul a fost găsit în probe de scaun și de sânge, dar nu a fost încă detectat în țesutul hepatic.

Potrivit raportului, adenovirusul nu a fost singurul virus detectat în probele de la copii, deși a fost de departe cel mai frecvent. Aproximativ 26% dintre copii au avut anterior Covid, iar 10% au testat pozitiv la Covid în timp ce aveau hepatită. Un număr mai mic de copii au avut alți viruși, cum ar fi RSV.